Överläkaren Karin Petterson sätter press på svenska läkare och barnmorskor och menar att det är oacceptabelt att de berättar för gravida patienter att de själva hade väntat med att låta injicera sig med covidvaccin.
Svenska kvinnor är generellt mycket oroliga för hur vaccinet påverkar fostret under graviditeten. Av de kvinnor som födde barn mellan maj och den 13 oktober i år var en majoritet (53 procent) ovaccinerade, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.
Även regionalt fanns det stora skillnader, i Blekinge var 66 procent av föderskorna ovaccinerade medan motsvarande för Västerbotten bara var 38 procent.
Karin Petterson – överläkare och sektionschef på förlossningsavdelningen vid Karolinska universitetssjukhuset, har dock ingen förståelse för oron som många har, utan är istället upprörd över att ovaccinerade gravida i många fall frågat sin barnmorska eller annan vårdpersonal om råd och undrat huruvida dessa själva skulle ta vaccinet om de väntade barn – något många då uppgett att de inte skulle göra.
– Kvinnorna har till exempel frågat sin barnmorska hur hon själv skulle ha gjort om hon var med barn, och då har barnmorskan svarat att hon skulle vänta. Det är inte okej att vårdgivare låter sina privata åsikter påverka kvinnor på det sättet, dundrar hon i Bonniertidningen Dagens Nyheter.
Vad vårdpersonalen istället enligt överläkaren ska svara när oroliga gravida kvinnor ber om råd och frågar om riskerna med vaccinet framgår inte, men Folkhälsomyndighetens utredare Anna Ersson säger att oro och tvivel kring vaccin bör bemötas med ”fakta” – en eufemism som från myndigheternas håll i praktiken innebär att tala om vaccinerna i odelat positiva ordalag.
– De gravida kvinnornas tvekan beror ofta på oro, vilket kan bemötas med fakta som kan hjälpa dem att fatta ett välgrundat beslut, säger hon.