Renat avloppsvatten kan bli framtidens dricksvatten, enligt en färsk avhandling vid Lunds universitet. Maria Takman argumenterar i sin doktorsavhandling för att nya metoder kan rena avloppsvatten på ett billigare och mer effektivt sätt än man tidigare trott.
Idag kommer dricksvattnet från grundvatten. sjöar och andra vattendrag. Avloppsvatten renas tillräckligt för att skydda den miljö det släpps ut i, vilken vanligtvis är i havet. Maria Takman, som nyligen disputerat i vattenförsörjnings- och avloppsteknik vid LTH, menar att avloppsvattnet istället skulle kunna renas ytterligare för att bli dricksvatten.
Idag finns det länder som återanvänder avloppsvatten och den vanligaste tekniken är så kallad omvänd osmos, något som kan liknas vid ett tätt filter.
Tillsammans med Österlen VA har man utvärderat en billigare metod för att rena avloppsvatten, via ett reningsverk utanför Kivik. Först renas avloppsvattnet med en membranbioreaktor (MBR) följt av granulerat aktivt kol (GAK), och som ett sista steg har vattnet desinficerats med ultraviolett ljus i ett labb på Lunds universitet.
”Förvånad” över vattenkvaliteten
I två vetenskapliga publikationer har Takman sedan analyserat vad som blev kvar av hundratals kemikalier och mikroorganismer, såsom läkemedel, metaller och bakterier. Hennes resultat visar att man nästan fick bort alla skadliga ämnen och läkemedel.
– Jag blev förvånad över att vi nådde så hög vattenkvalitet med en relativt enkel och kort reningsprocess, säger hon i ett pressmeddelande.
Nitrat var dock något man inte riktigt fick bort, men enligt Takman är det något som kan renas vid ett större avloppsreningsverk.
I nya EU-direktiv vill man också främja en större återanvändning av avloppsvatten, något man menar behövs på grund av klimatförändringar. Enligt Takman kan dessa forskningsresultat ge ett underlag för hur dessa nya reningsprocesser fungerar, och vilken vattenkvalitet som kan nås. Nästa steg hoppas man blir att det renade vattnet kan användas till en vattenkiosk där exempelvis tankbilar kan hämta vatten.
– En ytterligare förhoppning är att det görs utredningar för lämpliga gränsvärden på fler föroreningar, så att vi säkert vet att vattnet kan användas, säger Takman.