MORGONDAGENS DAGSTIDNING – fredag 23 februari 2024

fredag 23 februari 2024

Akut matkris vid krigssituation

publicerad 14 december 2016

Vid en naturkatastrof eller krigssituation skulle det snabbt bli matbrist i landet. Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet menar att vi är mer sårbara idag än under andra världskriget.

I den nya rapporten framkommer det att den effektivisering som skett av lantbruket de senaste decennierna också har gjort det mer sårbart eftersom man i stort saknar lagerhållning. Många gårdar är också beroende av import av exempelvis gödsel för att kunna fortsätta producera mat.

Vid en kortare kris konstaterar man att det är djurhållningen som blir lidande, medan växter slås ut vid längre katastrofsituationer.

– Man kan jämföra med Andra världskriget till exempel. Vi skulle klara oss sämre idag, än vad de gjorde då, säger forskaren Camilla Eriksson till SVT.

Hon förklarar vidare att människor i allmänhet odlade mer grödor själva förr, något som blivit allt ovanligare idag. Eriksson ser dock en möjlighet att hitta lösningar och göra gårdarna mer hållbara även i krissituationer.

Det handlar egentligen om att miljöanpassa lantbruket. Till exempel kan man göra sig mindre beroende av fossila drivmedel. Ett annat sätt är också att anpassa kosten så att det som är mest krävande när det kommer till resurser kan minskas, till exempel kött. Man skulle också kunna göra återanvändningen större, vilket i längden skulle resultera i att det lokala skulle klara sig bättre just lokalt. Alltså om gårdarna själva skulle kunna börja med produktion av gödsel, så skulle beroendet av import så klart inte bli lika bärande.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!


Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend