Åkesson: “Sverige behöver inte vindkraft”

publicerad 27 april 2023
- av Sofie Persson
Tv: Jimmie Åkesson under Frihamnsdagarna 2022. Th: Vindkraftverk i Söderslätt i Skåne.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


SD-ledaren Jimmie Åkesson anser att vindkraftverk är en “felaktig prioritering” och menar att partiet har ambitionen att stoppa den storskaliga vindkraftsutbyggnad som pågår.

Vindkraftsutbyggnaden som i nuläget ingår i Sveriges klimatpolitiska planer bedömer Åkesson enbart kommer att leda till att man får “elda mer olja”.

Vår ambition är att vi behöver ha planerbar kraft, vi behöver inte mer väderberoende kraft. Bygger vi ännu mer vindkraft får vi elda med ännu mer olja när det inte blåser, det är väldigt dålig utsläppspolitik, säger han till Schibstedtidningen Aftonbladet.

Klimatpolitiken tillhör ett av de mer komplicerade områdena för regeringen och SD att komma överens om, men Åkesson betonar att en del av Tidöavtalet går ut på att man ska förhandla även om detta. Exempelvis är klimatministern Romina Pourmokhtaris (L) förslag gällande hastighetsbegränsningar och trängselavgifter ingenting man förhandlat om.

Det som står i Tidöavtalet är att reduktionsplikten ska ner till EU:s miniminivå nu vid årsskiftet, konstaterar Åkesson.

Däremot tror inte Åkesson att SD kommer att ha så pass stort inflytande att man kan stoppa vindkraftsbyggen i nuläget, men betonar att man ser det som en “felaktig prioritering”.

Det blir återigen en förhandling. Men om man frågar mig så tycker jag att det är en felaktig prioritering. Det här snacket om att alla kraftslag behövs är just bara ett snack. Det är inte sant. Alla kraftslag behövs inte, utan det vi behöver är planerbar kraft.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!