Ledarna för samtliga partier i Tidösamarbetet är positivt inställda till ett utökat europeisk kärnvapensamarbete när USA trappar ner sin militära närvaro på kontinenten.
SD-toppen Jimmie Åkesson argumenterar för att kärnvapen idag är ”helt nödvändiga” och utesluter heller inte att Sverige framöver skaffar egna massförstörelsevapen.
I dagsläget är det bara Frankrike och Storbritannien av de europeiska länderna som har egna kärnvapen, och den franske presidenten Emmanuel Macron har föreslagit en gemensam europeisk kärnvapenstrategi.
Denna går i korthet ut på att de europeiska nationer som redan besitter kärnvapen ska stärka och utveckla sin arsenal ytterligare med finansiering och hjälp från andra europeiska länder – och att dessa i utbyte då ska ”skyddas” av fransmännen och britterna. Förslaget motiveras med att Europa måste kunna försvara sig själva utan amerikansk inblandning.
Ledarna för alla Tidöpartier har i mer eller mindre explicita ordalag uttryckt att en gemensam europeisk kärnvapenstrategi är en god idé – och statsminister Ulf Kristersson har hyllat Macrons besked.
– Det är ganska stort det de gör nu, de har aldrig öppnat det franska kärnvapenprogrammet för någon annan än Frankrike. Alla vet att de franska kärnvapnen är unikt franska. De står inte under Natos bredare kommando, de står inte heller under amerikanskt kommando, kommenterade han nyligen.
”Del av den världsordning vi har”
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ser också gillande på det franska förslaget – men vill inte heller utesluta att Sverige kan komma att skaffa egna kärnvapen.
– Vi hade ju en väldig kompetens i kärnteknik för länge sedan. Men den politiska viljan ville något annat. Jag tycker att allt ska vara på bordet i det här läget, säger han i en intervju med Stampenägda GP.
Åkesson syftar på det svenska kärnvapenprogram som bedrevs mellan 1945 och 1972 och som lades ner av politiska och ekonomiska skäl innan några svenska kärnvapen faktiskt hunnit framställas. SD-ledaren förtydligar dock att han ”vet inte om Sverige är bäst lämpat att bygga kärnvapen” i dagsläget.
– Men kärnvapen är ju en del av den världsordning vi har. Det är den som gör att vi ändå har en balans i väst mot Ryssland, inte minst. De är helt nödvändiga, slår han fast.
– Diskussionen nu är väl snarare om Frankrike ska utöka sitt paraply. Det är väl en mer rimlig väg i så fall, tillägger han.
Idag bedöms det finnas nio kärnvapenmakter i världen – USA, Ryssland, Storbritannien, Frankrike, Kina, Indien, Pakistan, Nordkorea och Israel. Tillsammans uppskattas länderna besitta cirka 12000 kärnvapenladdade stridsspetsar, varav drygt 10 000 tillhör USA och Ryssland.