Shinrin-yoku betyder ”skogsbad” men innebär inte att man badar i något vattendrag i skogen. Begreppet kommer från Japan och har sin bakgrund i en ambition att föra den moderna människan närmare naturen. Denna enkla metod har enligt studier bland annat visat sig kunna reducera blodtryck, minska ångest och lindra depression.
Det var under 1980-talet som den japanska skogsstyrelsen startade en kampanj för att få människor att ta sig från sina hem och ut i naturen. Tanken var att om människor började tillbringa tid i naturen skulle de mer troligt också vilja skydda den. Pengar lades på forskning kring att tillbringa tid i naturen och kampanjen lockade faktiskt många ut i skogarna. Det var även då som begreppet shinrin-yoku myntades.
Idag är shinrin-yoku, som alltså betyder skogsbad, vanligt förekommande i Japan och har spridit sig till resten av världen. Även i Sverige har det blivit uppmärksammat på senare år.
Att skogsbada innebär inte att man faktiskt badar i vatten, utan mer att bada sig i naturens krafter. Det handlar om att vara i nuet i naturen och ta in ljud, dofter och synintryck. Mobilen får dock inte följa med, det förstör syftet med shirin-yoku som också handlar om att komma bort från all teknologi, urbaniseringen och starka intryck. Tanken är att ta in hela naturens atmosfär med alla sinnen.
Bra för hälsan
Med shirin-yoku ska följa en hel del hälsofördelar, men används främst i förebyggande syfte. Det ska motverka stress, hjälpa mot oro och nedstämdhet samt ge mer energi. Det finns också en hel del studier som visar hälsoeffekterna av att skogsbada. Under 2010 deltog totalt 280 personer i en studie där man jämförde effekterna av att tillbringa tid i naturen och i stadsmiljö. Där fann man att de som var i naturen bland annat hade lägre koncentrationer av kortisol, lägre puls och lägre blodtryck än de i stadsmiljöer.
I en granskning av tjugo olika studier med 732 deltagare under 2017 fann också forskare att skogsbad hade en fördelaktig effekt för att minska blodtrycket.
I en annan granskning under 2020 tittade man på ett flertal studier i Asien och Europa, där kom man fram till att skogsbad kan minska mentala hälsoproblem på kort sikt, speciellt fungerade det väl mot ångest. Däremot konstaterar forskarna att det behövs fler studier i ämnet.
I en japansk studie ingick 155 personer varav ungefär 37 procent hade ”depressiva tendenser”. Alla deltagare hade lägre blodtryck och puls efter en dags skogsbad. De som upplevde sig ha depressiva tendenser uppmättes ha ett bättre humörtillstånd efter en dag i skogen.
Så tar du ett ”skogsbad”
Det finns flera sätt att utöva shinrin-yoku och det går bra att vara både ensam eller i grupp. Det är inte nödvändigt att gå långt in i skogen, det räcker att man är tillräckligt långt in för att inte störas av trafik eller en massa människor. Ta kläder efter väder, och självklart är bekvämlighet en fördel. Shinrin-yoku kan göras under alla årstider och väderlek. Lämna mobilen hemma eller var noga med att stänga av den.
Börja med att stanna upp och andas. Ta in alla intryck. Vad kan man höra, lukta och se? Lägg handen mot en trädstam och känn efter. Lyssna på fåglarna eller vinden i träden. Vill man kan man testa att gå sakta åt ett håll som lockar, men man kan också sitta eller stå på ett ställe. Det går också fint att ligga ner en stund, är det kallt är ett tips att ta med något att ligga på. Ögonen kan vara både öppna eller stängda. Tanken är att vara i och ta in naturen som den är. Det kan kännas konstigt i början eftersom de flesta inte är vana med att stanna upp på detta sätt, men ge inte upp. Stanna en stund till.
Är ni flera, bestäm innan att ni inte ska prata med varandra, utan dela istället upplevelsen efteråt. Det kan hjälpa att ha en timer med sig om man behöver ha koll på tiden. Hur länge man vill vara ute i skogen är såklart upp till en själv, men när det gäller tid i naturen är längre tid och oftare alltid desto bättre.