Det finns en koppling mellan livsmedelstillsatser och typ 2-diabetes, visar en fransk studie. Bland annat kopplades ämnena karragenan, xantangummi och natriumcitrat till en förhöjd risk att utveckla sjukdomen.
Ultraprocessad mat innebär att man bearbetat maten betydligt samt lagt till flera kemiska tillsatser. ”Vanlig” processad mat är ofta närmare sin ursprungliga form och innehåller färre tillsatser, medan ultraprocessad mat gått igenom fler steg i fabriken och huvudsakligen är av industriellt ursprung, det vill säga onaturlig.
Ofta innehåller ultraprocessad mat livsmedelstillsatser i form av bland annat emulgeringsmedel och stabilisatorer för att ge bättre konsistens och hållbarhet. Bland annat tillsättsämnet karragenan i exempelvis chokladmjölk så att chokladen fördelas väl med mjölken, det är också vanligt att använda i glass. Även fuktighetsbevarande ämnen läggs till i allt från glass till dressingar, och även i växtbaserad mjölk och skinkpålägg.
Även om dessa är godkända tillsatser har dock studier på senare år visat att de kan vara skadliga. Bland annat visade en studie från 2015 att de kan orsaka fetma och även tarmsjukdomar. Vidare visade en annan studie från 2019 att emulgeringsmedel även kan kopplas till ångest i djurförsök.
En nyare fransk studie från 2021 visade också att vissa konserveringsmedel i ultraprocessad mat kunde förändra tarmfloran hos människor. Det visade även en norsk studie som publicerades året efter.
Typ 2-diabetes
I en ny studie från Université Sorbonne Paris Nord, i Frankrike, har man analyserat data från 104 139 deltagare i den franska NutriNet-Santé-studien. I studien har man följt deltagarna mellan 1 maj 2009 och 26 april 2023, där de återkommande fått svara på frågor kring maten de äter samt även sin hälsa.
Under en sjuårsperiod utvecklade 1056 av deltagarna typ 2-diabetes, enligt studien som publicerats i The Lancet Diabetes and Endocrinology.
Studien visar att risken för att utveckla sjukdomen var något högre för de deltagare som åt mycket av sötningsmedlen guarkärnmjöl, xantangummi, gummi arabicum, karragenan, trikalciumfosfat, natriumcitrat samt mono- och diacetylvinsyraestrar av mono- och diglycerider av fettsyror.
”Vi fann direkta samband mellan risken för typ 2-diabetes och exponering för olika livsmedelstillsatser i form av emulgeringsmedel som ofta används i industriella livsmedel”, skriver forskarna i studien, men betonar också att mer forskning inom ämnet behövs.