Elon Musk: Coronatesterna ger falska utslag

Falska Coronastatistiken

publicerad 20 november 2020
- av Sofie Persson

Elon Musk kritiserar coronatesterna efter att han själv testat sig fyra gånger varav två gav negativt utslag och två gav positivt utslag. Detta trots att testet genomfördes samma dag av samma sköterska i samma maskin.

Coronatester är numera ett dagligt inslag i vår vardag, men fler och fler kritiserar testerna som opålitliga. En av dem är Elon Musk.

För att testa sig för coronaviruset används ett så kallat PCR-test som går ut på att analysera genetiskt material genom att ta prover från bakre delen av halsen, ett salivprov, ett vätskeprov, et prov från lungorna eller ett avföringsprov.

Det finns också ett annat test som kallas för serologiska tester och kortfattat ska visa om du har antikroppar eller inte.

Nya Dagbladet har tidigare skrivit om kritiken som experter har mot båda dessa tester. Flera tvivlar på om de verkligen är pålitliga. Till exempel har också fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo nyligen gått ut med att han inte litar på testerna efter att ha testat sig positiv tre gånger utan att vara sjuk.

 

Nu är det alltså Elon Musk som kritiserar testerna. Han skrev på Twitter den 13:e november att han gick och testade sig fyra gånger den dagen. Två test kom tillbaka positiva och två negativa. Han testades av samma maskin, samma test och samma sköterska.

Någonting väldigt lögnaktigt håller på att hända. Testade mig för covid fyra gånger idag. Två tester kom tillbaka negativa, två kom tillbaka positiva. Samma maskin, samma test, samma sköterska. Snabbt antigen-test från BD.”

Han skriver på Twitter att han har symptom likt en vanlig förkylning. Han fortsätter sedan med att skriva att han ska ta nya test men på separata labb.

Om det händer mig, så händer det också andra. Jag kommer att ta PCR-test från separata labb. Resultaten kommer ta ungefär 24 timmar.”

Fakta om testmetoderna som används för att spåra coronavirus

Foto: Madprime/CC0 1.0

Så kallade RT-PCR-tester är inriktade på att analysera genetiskt material och är en metod som i korthet går ut på att replikera en viss DNA-sekvens hundratusentals gånger - för att få fram tillräckligt många exemplar av sekvensen för att dessa ska kunna analyseras djupare. RT-PCR-metoden förespråkas av bland andra amerikanska hälsodepartementet och Världshälsoorganisationen.

Den andra typen av tester kallas för serologiska och letar efter specifika antikroppar som människokroppen har producerat för att bekämpa viruset. Om dessa antikroppar kan detekteras så testar patienten också positivt för coronaviruset. Denna typer av tester har använts i bland annat Kina och Singapore.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!