Storbritanniens skatt på socker bidrog till en 45-procentig minskning av barns intag av tillsatt socker från läskedrycker, enligt forskning. Hos vuxna minskade intaget med 33 procent.
Under 2016 presenterade den brittiska regeringen en ny skatt på läskedrycker och andra sockrade drycker för att minska fetma hos barn. När lagen trädde i kraft 2018 valde många tillverkare att samtidigt minska mängden socker i sina drycker för att inte behöva höja priserna markant.
Forskare vid bland annat University of Cambridge och University of Oxford analyserade elva års data för att förutse det förväntade intaget av tillsatt socker, dessa siffror jämfördes sedan med nivåerna från 2019 efter att skatten implementerats. Där tittade man på data för barn från 1,5 år till 19 år, samt vuxna över 18 år.
Resultaten visade att barns sockerintag från drycker minskade med 45 procent jämfört med tidigare år. Även vuxnas sockerkonsumtion minskade med 33 procent, enligt studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Epidemiology & Community Health.
Mer sötningsmedel
I Storbritannien har konsumtionen av socker generellt gått ner under senare år. När forskarna tog hänsyn till denna redan pågående trend, fann de att enbart skatten bidrog till en relativ minskning på 23,5 procent av barnens tillsatta sockerintag från läsk, jämfört med ett scenario där skatten inte införts. Hos vuxna bidrog den då istället till en minskning med 40,4 procent.
Det är dock oklart om minskningen av sockerkonsumtionen berodde på att tillverkarna minskade mängden tillsatt socker, och istället använde sig mer av sötningsmedel, eller om man exempelvis lyssnat mer på meddelanden från landets folkhälsomyndigheter gällande socker. Det kan i sig ha lett till att barn konsumerade mer sötningsmedel än tidigare, men är ingenting som framgår av forskningen.
Även om skatten inte gäller för vissa drycker med hög sockerhalt, som fruktjuicer och mjölkbaserade drycker, tyder resultaten ändå på att människor inte ersatte sina läskedrycker med andra sockerhaltiga livsmedel och drycker, menar forskarna.