Kommentar: Astra Zeneca gömmer sig bakom “rädda-liv-kortet”

Kritiserade covidvaccineringen

Astra Zenecas försök att fly ansvar för vaccinskador genom påståenden om att "man räddat liv” är respektlöst mot de drabbade.

publicerad 28 januari 2024
- av Sofie Persson
Astra Zenecas huvudkontor i Cambridge, Storbritannien.
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Efter covidvaccineringarna har man kunnat läsa att allt fler drabbats av allvarliga biverkningar i samband med injektionerna. Något som tidigare ignorerades flitigt har nu börjar uppmärksammas mer frekvent även i etablissemangsmedier – det har blivit ”vardagsmat” att tala om eventuella vaccinskador i samband med covidvaccin, vilket är bra.

Man ser även allt oftare att människor stämmer läkemedelsbolag eller sin regering efter att ha drabbats av allvarliga symptom, eller i värsta fall av döden, som följd av covidvaccinering. Framför allt i Storbritannien har ett stort antal drabbade och deras efterlevande anhöriga valt att stämma läkemedelsbolag, men samma sak förekommer även i ett flertal andra länder.

Anledningen till detta är helt enkelt att man annars inte får upprättelse efter att ha drabbats av skador av ett vaccin som man uppmanats eller tvingats ta. Covidvaccinen har som bekant dessutom marknadsförts som väldigt säkra.

I Storbritannien har över 35 stämningsansökningar mot svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca nyligen lämnats in, och fler väntas. Alla dessa handlar om att någon blivit sjuk eller förlorat en anhörig efter att denne tagit företagets covidvaccin.

Istället för att ta sitt ansvar som ett stort läkemedelsbolag, vars vaccin tagits av miljontals människor världen över, väljer man dock istället att helt och hållet förneka ansvar.

Värst, kan jag tycka, är när de sedan väljer att ”försvara sig” med påståendet att covidvaccinet räddat miljontals liv. Även om det skulle stämma är det en klen tröst för dem som drabbats.

Läkemedel och vaccin kommer att ha biverkningar. När det gäller vaccin kan man inte vara säker på alla eventuella biverkningar förrän miljoner har fått det, för att först då kunna upptäcka att det kan finnas sällsynta effekter som inte hittades under vaccinets framtagningsprocess.

Nu skiljer sig covidvaccinen från andra vaccin, då dessa bland annat nödgodkändes innan de var ”klara”, men det är inte det viktiga här.

Vaccinersättningsprogram finns till av en anledning – för att ge plåster på såren till de som drabbas av biverkningar. Dessa program måste fungera som de ska. Det är det minsta regeringen kan göra för de som fått sina liv vända upp-och-ned. Det är det minsta man kan göra för de som förlorat en familjemedlem för att denne ville vara ansvarsfull och skydda sin omgivning. Särskilt mot bakgrund av att det inte var socialt accepterat att inte ta covidvaccin, då man annars blev stämplad med diverse glåpord.

Så när Astra Zeneca slänger upp sitt ”rädda-liv-kort” är det helt och hållet respektlöst mot de drabbade. När ett gigantiskt läkemedelsbolag gömmer sig bakom detta och vägrar att ens undersöka möjligheten att deras läkemedel kan ha åsamkat människor allvarlig skada är det en djup förolämpning gentemot de som faktiskt skadats av deras preparat. Men också en påminnelse till oss andra. Vill man verkligen ta någon medicin, eller vaccin, från ett sådant bolag? Som inte kommer att hjälpa en eller ens kännas vid minsta ansvar om något går fel?

Att ge upprättelse till och hjälpa de som skadats av covidvaccin, eller något vaccin eller läkemedel överhuvudtaget, är det minsta ansvariga politiker och läkemedelsbolag kan göra.

Men tydligen sitter det långt inne. Inte bara i Storbritannien, utan i resten av världen – och även i Sverige.

 

Sofie Persson

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!