Von der Leyen kräver global koldioxidprissättning

Globalismens framfart

publicerad 12 september 2023
- av Isac Boman
Ursula von der Leyen på G20-mötet i New Dehli.

Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vill att G20-ledarna ansluter sig till ett förslag om att inrätta en global koldioxidprissättning. Trots att man redan dragit in över 150 miljarder euro på utsläppshandeln bara inom Europa krävs det ”mer intäkter än så”, enligt EU-toppen.

Redan sedan tidigare har många länder börjat sätta ett pris på koldioxid i det uttalade syftet att nå sina klimatmål – antingen som skatter eller inom ramen för ett system för handel med utsläppsrätter.

Enligt Världsbanken existerar det idag 73 olika prissättningsmodeller för koldioxid som påstås täcka cirka 23 procent av de globala utsläppen av växthusgaser.

Klimatförändringarna har orsakats av människan och det betyder att vi kan ta uti med dem. För att göra detta behöver vi innovation, investeringar i grön teknik, kapacitet för förnybar energi och energieffektivitet. Vid G20-mötet bjöd jag in ledarna att ansluta sig till kravet på globala koldioxidpriser”, förkunnade EU-chefen på X, tidigare Twitter.

Von der Leyen har under en tid uppmanat det internationella samfundet att införa en gemensam global koldioxidprissättning i syfte att påskynda övergången till en ekonomi med lägre koldioxidutsläpp. Hon lobbade bland annat för just detta under ett toppmöte i Paris i juni, där hon också hävdade att ”nästan ingenting” av utsläppen idag täcks av skatter och avgifter.

Vid öppnandet av G20-mötet i New Delhi hävdade von der Leyen att EU:s utsläppshandelssystem bidragit till att minska utsläppen med 35 procent sedan 2005 och genererat över 152 miljarder euro i intäkter.

–  Men det kommer att behövas mer intäkter än så, sa hon.

Ett av de länder som nyligen infört en koldioxidprissättning är Japan och man planerar att i oktober även öppna upp marknaden för ”koldioxidkrediter”.

G20-länderna består av 19 av världens största ekonomier plus EU. Tillsammans bedöms de också stå för cirka 80 procent av de globala utsläppen.



Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!