Uppror på Swedbanks årsstämma

publicerad 5 april 2016
Upprorsstämning på Swedbanks årsstämma i Stockholm när sparkade VD:n Wolf är hårt pressad

Varken avgående styrelseordförande Anders Sundström eller den sparkade VD:n Michael Wolf beviljades ansvarsfrihet för 2015 på Swedbanks årsstämma i Stockholm. Nu riskerar de skandalomsusade bankhöjdarna att stämmas av missnöjda aktieägare – detta för att ha orsakat den svenska bankjätten ekonomisk skada.

Vid omröstningen på bankjätten Swedbanks årsstämma i Stockholm beviljades inte avgående ordförande Anders Sundström och den uppsagda VD:n Michael Wolf ansvarsfrihet för 2015 efter skandalaffärer i banken. Missnöjet på årsstämman beror på att Anders Sundström sade upp anställningskontraktet med VD:n i februari i år. Enligt Anders Sundström har det framkommit uppgifter där Swedbanks avgående VD anklagas för att ha ägnat sig åt olagliga insideraffärer. Detta har skapat turbulens kring den svenska bankjättens framtid – och nu väljer aktieägarna att inte bevilja banktopparna ansvarsfrihet.

Ja, det är naturligtvis inte roligt. Men det är den möjligheten som aktieägarna har, säger Swedbanks presskontakt Claes Warrén till Nya Dagbladet.

Till skillnad mot en vanlig årsstämma var debatten på årets stämma känslosam och hätsk. Enligt Svenska Dagbladet yrkade Aktieägarna och flera mindre ägare på nej till ansvarsfrihet, medan flera storägare, bland andra Första AP-fonden och Folksam ville följa bankens revisor Svante Forsbergs rekommendation och bevilja hela styrelsen ansvarsfrihet för det föregående verksamhetsåret.

– Det har varit en klar brist på regler och lagar. Usel moral, osund bonuskultur, sade Lars-Erik Forsgårdh, VD för Aktieägarna, på Swedbanks årsstämma.

Efter en dramatisk omröstning stod det klart för alla att drygt 27 procent av aktieägarna röstat nej till att bevilja de skandalomsusade banktopparna ansvarsfrihet för det föregående verksamhetsåret. Det tros vara de utländska aktieägarna, som står fria från besvärande personkotterier i den svenska bankvärlden, som fällde den tidigare S-ministern och den avgående VD:n. Spärren för att beviljas ansvarsfrihet ligger på 10 procent.

När omröstningen var över så darrade Anders Sundström på händerna när han bläddrade i papper framför sig – samtidigt blev det alldeles knäpptyst i stämmosalen. Under eftermiddagen lämnade Michael Wolf ett uttalande om årsstämmans beslut:

”Det är naturligtvis olyckligt att jag inte beviljas ansvarsfrihet på grund av det faktum att de internationella ägarna har för lite information i frågan om den pågående förundersökningen mot mig, det är en situation som jag ju delar, även jag vill gärna ha mer information i den frågan. Men jag är säker på att jag aldrig har brutit mot några lagar eller interna regler när det gäller mina egna aktieinvesteringar och jag ser fram emot att träffa åklagaren för att få den här frågan ur världen”.

Hade Anders Sundström fått fortsätta som styrelseordförande för Swedbank hade han kunnat kassera in drygt 2,4 miljoner kronor i styrelsearvode för det här året. Nu får han ingenting uppger Expressen. Under uppsägningsperioden på 12 månader får Michael Wolf behålla 75 procent av sin lön. Sedan tillkommer avgångsvederlag på 12 månader med 75 procent av lönen. Med en årslön på 13 miljoner kronor kan Michael Wolf kvittera ut cirka 9,75 miljoner kronor under två år – totalt 19,5 miljoner. Beräkningsmodellen förutsätter dock ett normalläge. Nu när Michael Wolf inte beviljats ansvarsfrihet så kan hela avgångsvederlaget vara i fara.

Att de båda tidigare banktopparna inte får ansvarsfrihet av Swedbanks aktieägare innebär bland annat att de nu blir personligt ansvariga och kan komma att stämmas av missnöjda aktieägare för att ha förorsakat Swedbank ekonomisk skada.

På årsstämman valdes Lars Idermark till ny styrelseordförande för den skandalomsusade bankjätten Swedbank.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!