Nästan var femte svensk känner ångest på grund av sin ekonomi, visar en ny rapport. Bland unga gäller detta så många som var tredje person, enligt rapporten Pengakollen: En hållbar vardagsekonomi, som genomförts av Kantar Public på uppdrag av ICA-banken.
I undersökningen har man intervjuat 1 001 svenskar i åldrarna 18-79 år mellan 6-11 september 2023. Där framkommer att 17 procent upplever ångest över sin ekonomi flera gånger i månaden och känner att de spenderat för mycket pengar och levt över sina tillgångar. Hos personer i åldrarna 18-29 år ligger siffran på 34 procent.
– Att så pass många, och inte minst de unga, mår dåligt över sin ekonomi är talande för det ekonomiska läget. Om du konsumerar över dina begränsningar och upplever ekonomisk ångest på grund av det behöver du se över dina prioriteringar, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken, i ett pressmeddelande.
Vidare använder fler än var tionde svensk återkommande av sina sparpengar för att klara av löpande hushållskostnader. Unga gör det oftare, där var femte person i åldern 18–29 år uppger att de tar från sitt sparande minst en gång i månaden. 28 procent uppger att de kan lägga undan pengar i slutet av månaden, medan 15 procent uppger sig inte ha några sparrutiner överhuvudtaget.
Bland de svenskar som är i relationer uppger 43 procent att man inte skulle kunna behålla sin nuvarande livsstil om relationen tog slut i nuläget. Ungefär var tredje svensk oroar sig för stigande boendekostnader under de kommande sex månaderna. När det gäller att köpa begagnade kläder eller begagnade presenter till andra uppger 20 procent respektive 22 procent att man inte skulle kunna göra det.
– Den verklighet vi befinner oss i nu ställer högre krav på att man fattar smarta och långsiktiga ekonomiska beslut, oavsett ålder, konstaterar Hjelmér.