Knappt hälften av svenska handlare tar emot kontanter, siffror som beskrivs som unikt låga vid internationell jämförelse. Samtidigt minskar svenskarnas tro på det kontantlösa samhället, visar en rapport från Nets gjord på uppdrag från Sifo/Kantar.
En av tio svenskar använder kontanter minst en gång i veckan. Samtidigt använder fyra av tio svenskar aldrig kontanter som betalmedel, något som dock är en minskning jämfört med förra året då motsvarande siffra låg på 46 procent. Jämfört med de nordiska länderna ligger Norge på ungefär samma nivå, samtidigt som omkring 11 procent aldrig använder kontanter i Danmark och Finland.
– Sverige är bland de länder som har lägst kontantanvändning i världen, vilket har både för- och nackdelar, menar Louise Richardson, Sverigechef på Nets i ett pressmeddelande, och pekar mot att det innebär att fler handlare väljer bort kontanter och att även fler bankomater försvinner.
Av svenskar som använder kontanter uppger nästan hälften att de anser att det är viktigt att kontanter finns kvar i samhället. Svenskarnas generella tro på ett kontantlöst samhälle har också minskat de senaste åren.
– Frågan om kontanter ska finnas kvar eller inte är fortsatt komplex, trots att en stor del av den svenska befolkningen sällan använder dem, säger Richardson.
En undersökning från Norstat visar också att endast 48 procent av försäljningsställen tar emot kontanter i Sverige. Mer specifikt tar 29 procent av tjänsteställen emot kontanter och 43 procent av restauranger och caféer. Cirka 80 procent av livsmedelsbutiker tar emot kontanter. Tre av tio handlare uppger att man kommer att sluta ta emot kontanter, främst med hänvisning till säkerhetsskäl.
– När det gäller att acceptera kontanter är svenska handlare de som gör detta minst i Norden, och sannolikt i världen, säger Richardson.