Stockholmsbörsen faller efter oljeras

publicerad 9 mars 2020
- av Alexander Almqvist
Arkivbild.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Stockholmsbörsen rasade med sju procent efter öppning. Tidigare under helgen föll oljepriset med 30 procent.

Stockholmsbörsen öppnade på minussiffror under måndagen. OMXS30-indexet föll med sju procent i den inledande handeln och enligt TT backar samtliga av börsens storbolag. Nedgången har även drabbat utländska börser. Londonbörsens FTSE 100-index rasade med åtta procent efter öppning och Japans Nikkei-index föll med fem procent. Australiensiska ASX 200 föll med 7,3 procent och Shanghais kompositindex föll med 2,4 procent. Norge drabbades hårt av oron. Oslobörsen rasade med 12 procent efter öppning och DNB, som är Norges största bank, föll hela 30 efter öppning, rapporterar norska E24.

Helgens oljeras var det största prisfallet sedan Gulfkriget 1991. Priset på ett fat brentolja föll med 30 procent till 31,5 dollar, rapporterar Bloomberg.

Oljeraset kom efter att förhandlingarna mellan OPEC-länderna, med Saudiarabien i spetsen, och Ryssland gått i stöpet sedan parterna inte kommit överens om att dra ner på oljeproduktionen med anledning av coronavirusets påverkan på världsekonomin.

Saudiarabien valde efter att förhandlingarna strandades att de facto inleda ett priskrig mot Ryssland med prissänkningar av oljan och ökad produktion, rapporterar CNBC.

Oljeraset och nyheter om ett stundande priskrig har tagits emot negativt på de internationella börserna. Bland annat föll Japans breda prisindex Topix med 5,2 procent och australiensiska S&P/ASX 200-indexet föll med 6,6 procent. Shanghais kompositindex föll med 2,4 procent.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!