MORGONDAGENS DAGSTIDNING – torsdag 22 februari 2024

torsdag 22 februari 2024

Forbes: Sanktioner rår inte på Rysslands ekonomi

publicerad 24 november 2019
- av Isac Boman
Vladimir Putin på BRICS möte förra året.

Kenneth Rapoza, mångårig journalist på Forbes, menar att den ryska statens ekonomiska status är bättre än såväl Kina som USA och att den är för stark för att kunna sänkas med ekonomiska sanktioner från väst.

Rapoza menar att Ryssland i princip är skuldfria och pekar på att man har över 430 miljarder dollar i utländska valutareserver och även en betydande guldreserv.

De har gjort sig skottsäkra, förklarar James Barrineau på Shroders Investment i New York.

Mot bakgrund av historiskt låg ränta på europeiska statsobligationer och högre utdelning på ryska värdepapper har dessa blivit allt mer populära bland dem som söker pålitlig avkastning.

De kan betala av alla utländska skulder med sin centralbanksreserv samtidigt som de kan sänka räntorna. Valutan är väldigt stabil och de har samtidigt skatteutrymme att spendera och stärka den ryska ekonomin, fortsätter Barrineau.

Vid sidan av statens ekonomi går även ryska företag bra. Exempelvis privatägda Lukoil som också bedriver verksamhet i USA och som gått upp med 39 procent i år och ryska Mobile TeleSystems har gått upp med 26 procent under samma period.

Rapoza pekar också på det faktum att Ryssland gång efter gång har rest sig från ekonomiska katastrofer, exempelvis när Sovjetunionen föll och många rika ryssar lämnade landet eller gömde pengar utomlands. Han menar att man är vana vid kriser och att man har lärt sig hantera dem.

En effekt av att allt fler återupptäcker och investerar i den ryska aktiemarknaden är att bruttonationalprodukten förväntas öka med knappa två procent nästa år, och Rapoza spår att ännu fler investerare kommer att blicka mot Ryssland under 2020.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend