Ekonomi

Forbes: Sanktioner rår inte på Rysslands ekonomi

Vladimir Putin på BRICS möte förra året.

Kenneth Rapoza, mångårig journalist på Forbes, menar att den ryska statens ekonomiska status är bättre än såväl Kina som USA och att den är för stark för att kunna sänkas med ekonomiska sanktioner från väst.

Rapoza menar att Ryssland i princip är skuldfria och pekar på att man har över 430 miljarder dollar i utländska valutareserver och även en betydande guldreserv.
De har gjort sig skottsäkra, förklarar James Barrineau på Shroders Investment i New York.

Mot bakgrund av historiskt låg ränta på europeiska statsobligationer och högre utdelning på ryska värdepapper har dessa blivit allt mer populära bland dem som söker pålitlig avkastning.

De kan betala av alla utländska skulder med sin centralbanksreserv samtidigt som de kan sänka räntorna. Valutan är väldigt stabil och de har samtidigt skatteutrymme att spendera och stärka den ryska ekonomin, fortsätter Barrineau.

Vid sidan av statens ekonomi går även ryska företag bra. Exempelvis privatägda Lukoil som också bedriver verksamhet i USA och som gått upp med 39 procent i år och ryska Mobile TeleSystems har gått upp med 26 procent under samma period.

Rapoza pekar också på det faktum att Ryssland gång efter gång har rest sig från ekonomiska katastrofer, exempelvis när Sovjetunionen föll och många rika ryssar lämnade landet eller gömde pengar utomlands. Han menar att man är vana vid kriser och att man har lärt sig hantera dem.

En effekt av att allt fler återupptäcker och investerar i den ryska aktiemarknaden är att bruttonationalprodukten förväntas öka med knappa två procent nästa år, och Rapoza spår att ännu fler investerare kommer att blicka mot Ryssland under 2020.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!