Ekonomi

Riksbanken har hemliga möten med storbanker som Goldman Sachs

Riksbankshuset vid Brunkebergstorg i Stockholm.

Riksbanken kommer bara två dagar efter valet att ha ett möte bakom lyckta dörrar med storbanken Goldman Sachs. Detta är långt ifrån det enda hemliga möte som Riksbanken har med privata banker.

Amerikanska Bloomberg rapporterar att Riksbankschefen Stefan Ingves kommer att flyga till London efter valet för att bland annat samtala med Goldman Sachs. Hemliga möten med storbanker är dock praxis inom Riksbanken.
Enligt Bloomberg har nästan hälften, 44 procent, av Riksbankens externa möten sedan 2017 skett utan någon som helst insyn för allmänheten i vad som diskuteras. Det handlar om möten med de svenska storbankerna, Ericsson, JP Morgan Chase och familjen Wallenberg samt en rad fackförbund. Nordea är den institution som haft flest hemliga samtal med Riksbanken. Ifjol samtalade Nordea bakom lyckta dörrar med Riksbankens styrelseledamöter hela tre gånger på mindre än en månad.

Andra centralbanker som amerikanska Federal Reserve och Europeiska centralbanken (ECB) har även de ofta hemliga möten med kommersiella aktörer, men då publiceras en text som tog upp vad som diskuterades på mötena.

Det är mindre än lämpligt för Riksbankens styrelseledamöter att delta i stängda möten med kommersiella aktörer. När Riksbanken deltar bör det vara öppet eller så att talen publiceras. Det är ett rimligt krav. Frågan om förtroende är viktig, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, till Bloomberg.

Riksbankens kommunikationschef Ann-Leena Mikiver säger till Bloomberg att det är viktigt att Riksbankens styrelseledamöter har möten där de kan få och ge feedback till särskilda grupper, till exempel Yale University och Svenskt näringsliv.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!