Privat vård ger fler diagnoser

publicerad 3 juni 2014

Vilken diagnos du får hos läkaren beror i hög grad på om det är en privat vårdcentral eller inte. Det visar forskning gjord av läkaren Sven Engström, rapporterar Svt Sydnytt.

Som vården är uppbyggd i Skåne i dag får en vårdgivare betalt av landstinget utifrån antalet listade patienter på vårdcentralen och summan ökar ju sjukare en patient är.

Sven Engström arbetar själv i Jönköpings landsting och han drog samma slutsats där förra året. Han såg stora skillnader mellan olika vårdcentraler i mängden läkemedel som skrevs ut.

– De läkare som själva äger sin vårdcentral har störst incitament att sätta fler diagnoser, och därmed få mer pengar, säger Sven Eng­ström till Svt Sydnytt.

Han vill dock inte skylla på läkarna utan menar att det är syste­met som är utformat på det här viset. Det får konsekvenser genom ökade kostnader för regionen och kan i slutändan påverka patienten negativt.

 

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.