Ekonomi

“The Panama Papers” bara början

Panama city

Än har bara en bråkdel av den massiva mängden av Panamadokumenten offentliggjorts. Den överväldigande antalet avslöjanden väntas riskerar att trötta ut allmänheten och därmed allmänintresset.

Men de läckta dokumenten bekräftar föreställningar om en global elit som fortfarande skyddas av banksekretess och nummerkonton. Medan Schweiz satsar på att reformera bankväsendet fortsätter man i vanliga spår i små nationer där insynsskyddad kapitalmarknad utgör ett konkurrensmedel.
Panama är ett litet land, men är samtidigt en medelstor global spelare tack vare sin kanal, den skattefria zonen och diskretionen inom banksektorn. Sedan de drygt elva miljarder dokumenten läckt från advokatbyrån Mossack Fonseca, står inte bara de panamanska bankernas anseende på spel. Politiska chockvågor har gått från Pakistan till Argentina och från Ukraina till Island, där premiärminister Sigmundur David Gunnlaugsson tvingats avgå.

Sedan läckan blev känd har Panama återigen hamnat på den “svarta listan” över skatteparadis. Panama togs tidigare bort från listan 2012.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!