“The Panama Papers” bara början

publicerad 12 maj 2016
Panama city

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Än har bara en bråkdel av den massiva mängden av Panamadokumenten offentliggjorts. Den överväldigande antalet avslöjanden väntas riskerar att trötta ut allmänheten och därmed allmänintresset.

Men de läckta dokumenten bekräftar föreställningar om en global elit som fortfarande skyddas av banksekretess och nummerkonton. Medan Schweiz satsar på att reformera bankväsendet fortsätter man i vanliga spår i små nationer där insynsskyddad kapitalmarknad utgör ett konkurrensmedel.

Panama är ett litet land, men är samtidigt en medelstor global spelare tack vare sin kanal, den skattefria zonen och diskretionen inom banksektorn. Sedan de drygt elva miljarder dokumenten läckt från advokatbyrån Mossack Fonseca, står inte bara de panamanska bankernas anseende på spel. Politiska chockvågor har gått från Pakistan till Argentina och från Ukraina till Island, där premiärminister Sigmundur David Gunnlaugsson tvingats avgå.

Sedan läckan blev känd har Panama återigen hamnat på den “svarta listan” över skatteparadis. Panama togs tidigare bort från listan 2012.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!