Ny kartläggning av storbankernas penningtvätt åt grovt kriminella

publicerad 2 oktober 2020
- av Isac Boman
Deutsche Bank pekas ut som en av de banker som underlättar för brottslingar.

En omfattande kartläggning visar hur minst 17 000 miljarder tvättats vita via det internationella banksystemet. Bankerna hjälper såväl knarklangare och bedragare som politiker och oligarker att gömma undan sina pengar och möjliggör omfattande korruption och brottslighet.

Bakgrunden är över 2000 hemliga dokument från USA som läckt till amerikanska Buzzfeed News. Dokumenten innehåller rapporter om misstänkt penningtvätt och andra olagliga transaktioner och visar hur såväl kriminella som korrupta politiker och företagsledare agerar för att gömma undan sina pengar från myndigheterna eller tvätta dem vita.

Även om summan 17 000 miljarder kronor kan låta ofattbar, så utgör de granskade dokumenten bara 0,02 procent av alla 12 miljoner rapporter som den amerikanska ekobrottspolisen fick in mellan 2011 och 2017. Den verkliga omfattningen av den pengatvätt som sker via banksystemet är med andra ord högst troligen avsevärt mer omfattande.

– Folk vet kanske inte så mycket om penningtvätt och bolag i skatteparadis, men de ser dagligen konsekvenserna eftersom detta är vad som gör att storskalig brottslighet lönar sig – från knark- och vapensmuggling till att sko sig på covid-19-relaterat arbetslöshetsstöd, säger Jodi Vittori, korruptionsexpert i USA.

Journalisterna lyfter fram exempel på personer som indirekt involverats av projekt som relaterat till penningtvätten, bland annat en 31-årig fyrabarnspappa från North Carolina som dog i en överdos av drogen fentanyl där man pekar på hur knarkhandlarna sedan tvättade pengarna via banksystemet. Ett annat exempel som lyfts fram är ukrainskan Nadezjda Kulinitj som dödades när en del av kolgruva kollapsade i samband med att ägarna till gruvan låtit den förfalla och slussat sina enorma vinster utomlands.

Lagar som infördes för att stoppa den ekonomiska brottsligheten har istället möjliggjort för den att blomstra. Så länge en bank meddelar att de kan ha underlättat för kriminella aktiviteter så gör de sig själva och sina chefer immuna mot åtal. Att de larmar om suspekta aktiviteter ger dem på ett effektivt sätt ett fripass att kunna fortsätta flytta pengarna och samla in sina avgifter”, skriver journalisterna.

Trots den ökade byråkratin för vanliga konsumenter under senare år till följd av utökad lagstiftning som menas ska förebygga penningtvätt, pekar man på att lagstiftningen i praktiken samtidigt inte stoppar banker att möjliggöra för kriminella att tvätta sina pengar och att det är extremt ovanligt att amerikanska myndigheter på allvar slår mot bankerna. I de fall man gör detta så handlar det som regel om överenskommelser med böter som konsekvens – inte om att bankernas chefer arresteras och fängslas.

Men utredningen visar också att även efter att de åtalats och bötfällts för finansiell misskötsel så fortsatte banker som JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank och Bank of New York Mellon att flytta pengar åt misstänkta brottslingar”, konstaterar man.

Några exempel som tas upp är hur de internationella bankerna flyttat pengar åt ett Dubai-baserat företag som hjälpt talibanerna med penningtvätt, att man hjälpt kazakiska oligarker att förflytta stora summor som plundrat befolkningen och hur rena blufföretag som lurat sina investerare på hundratals miljoner fått hjälp av bankerna att flytta sina tillgångar.

Bankerna i sin tur menar att de inte kan kommentera specifika fall på grund av banksekretessen, men är enligt lag tvingade att skicka in en notering när penningtvätt eller andra misstänkta finansiella transaktioner sker. Miljontals av dessa noteringar finns i en enda databas som finanspolisen har tillgång till. Allmänheten har dock ingen möjlighet att komma åt den här informationen.

– Drogkarteller kan flytta miljontals dollar genom amerikanska banker och fattiga människor kastas i fängelse för innehav. Om du är rik och har bra kontakter så kan du göra extremt stor skada på samhället och samtidigt säkerställa att alla dess ekonomiska fördelar tillfaller dig, konstaterar den demokratiske senatorn Ron Wyden om den uppdagade penningtvätten.

Varför amerikanska myndigheter inte slår ner hårt på bankerna när man är mycket väl medvetna om att dessa frekvent används för att underlätta för grovt kriminella verksamheter kan enligt en expert på penningtvätt handla om att pengarna når för många fickor och att bankerna eller deras kriminella kunder mutar eller på andra sätt får lagstiftare och myndighetspersonal att låta deras verksamhet fortgå.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!