Ekonomi

Nobelpristagare varnar för börsbubbla

En av årets Nobelpristagare i ekonomi, Robert J. Shiller, ser en oroande utveckling med stigande priser på aktie- och fastighetsmarknaderna. Nu varnar han för att den amerikanska börsbubblan kan komma att spricka.

I en intervju med tyska Der Spiegel lade ekonomen, Yaleprofessorn och mottagaren av ”Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap” fram sina tankar kring läget på finansmarknaden.

Det är så här som bubblor ser ut, och världen är fortfarande mycket sårbar för en bubbla, säger Shiller till tidningen.
”Finansektorn är övervärderad
Finanskrisen 2008/2009 i USA gjorde knappast saken bättre, menar Shiller och tillägger att finans- och tekniksektorn är ”övervärderad”.

– Jag oroas mest över den kraftiga uppgången på den amerikanska aktiemarknaden. Sen är vår ekonomi fortfarande sårbar och vek.

Robert Shiller pekar på den amerikanska aktiemarknaden och den brasilianska fastighetsmarknaden som särskilda problemområden.

Varnat för svensk bobubbla
I januari 2012 varnade han för att den svenska bostadsmarknaden var alldeles för överhettad och att bostadsbubblan kunde spricka.

Jag oroar mig för att den svenska bostadsmarknaden är en bubbla. En bubbla som byggts upp under lång tid men som plötsligt kan spricka, vilket vi sett exempel på tidigare, sa Shiller när han intervjuades av Sveriges Radio Ekot.

Låt bankerna ta ansvar
Shillers förslag var att den som lånar ut pengar ska tvingas skriva ned värdet på skulden om bostadspriserna sjunker. Då tar låneinstituten och bankerna en större risk och kanske tänker sig för innan man lånar ut pengar. Det skulle också hålla nere priserna.

Efter Robert Shillers spådomar från januari 2012 har priserna på den svenska bostadsmarknaden skjutit i höjden.

Liknande artiklar:

bob-shiller Robert J. Shiller Foto: Yale university

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!