Nobelpristagare varnar för börsbubbla

En av årets Nobelpristagare i ekonomi, Robert J. Shiller, ser en oroande utveckling med stigande priser på aktie- och fastighetsmarknaderna. Nu varnar han för att den amerikanska börsbubblan kan komma att spricka.

publicerad 2 december 2013

I en intervju med tyska Der Spiegel lade ekonomen, Yaleprofessorn och mottagaren av ”Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap” fram sina tankar kring läget på finansmarknaden.

Det är så här som bubblor ser ut, och världen är fortfarande mycket sårbar för en bubbla, säger Shiller till tidningen.

”Finansektorn är övervärderad
Finanskrisen 2008/2009 i USA gjorde knappast saken bättre, menar Shiller och tillägger att finans- och tekniksektorn är ”övervärderad”.
– Jag oroas mest över den kraftiga uppgången på den amerikanska aktiemarknaden. Sen är vår ekonomi fortfarande sårbar och vek.

Robert Shiller pekar på den amerikanska aktiemarknaden och den brasilianska fastighetsmarknaden som särskilda problemområden.

Varnat för svensk bobubbla
I januari 2012 varnade han för att den svenska bostadsmarknaden var alldeles för överhettad och att bostadsbubblan kunde spricka.

Jag oroar mig för att den svenska bostadsmarknaden är en bubbla. En bubbla som byggts upp under lång tid men som plötsligt kan spricka, vilket vi sett exempel på tidigare, sa Shiller när han…


bob-shiller

Robert J. Shiller
Foto: Yale university

 


Liknande artiklar: