Nobelpristagare varnar för börsbubbla

En av årets Nobelpristagare i ekonomi, Robert J. Shiller, ser en oroande utveckling med stigande priser på aktie- och fastighetsmarknaderna. Nu varnar han för att den amerikanska börsbubblan kan komma att spricka.

publicerad 2 december 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I en intervju med tyska Der Spiegel lade ekonomen, Yaleprofessorn och mottagaren av ”Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap” fram sina tankar kring läget på finansmarknaden.

Det är så här som bubblor ser ut, och världen är fortfarande mycket sårbar för en bubbla, säger Shiller till tidningen.

”Finansektorn är övervärderad
Finanskrisen 2008/2009 i USA gjorde knappast saken bättre, menar Shiller och tillägger att finans- och tekniksektorn är ”övervärderad”.

– Jag oroas mest över den kraftiga uppgången på den amerikanska aktiemarknaden. Sen är vår ekonomi fortfarande sårbar och vek.

Robert Shiller pekar på den amerikanska aktiemarknaden och den brasilianska fastighetsmarknaden som särskilda problemområden.

Varnat för svensk bobubbla
I januari 2012 varnade han för att den svenska bostadsmarknaden var alldeles för överhettad och att bostadsbubblan kunde spricka.

Jag oroar mig för att den svenska bostadsmarknaden är en bubbla. En bubbla som byggts upp under lång tid men som plötsligt kan spricka, vilket vi sett exempel på tidigare, sa Shiller när han intervjuades av Sveriges Radio Ekot.

Låt bankerna ta ansvar
Shillers förslag var att den som lånar ut pengar ska tvingas skriva ned värdet på skulden om bostadspriserna sjunker. Då tar låneinstituten och bankerna en större risk och kanske tänker sig för innan man lånar ut pengar. Det skulle också hålla nere priserna.

Efter Robert Shillers spådomar från januari 2012 har priserna på den svenska bostadsmarknaden skjutit i höjden.

bob-shiller

Robert J. Shiller
Foto: Yale university

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!