Nestlé stäms för slavhandel

publicerad 20 februari 2021
- av Isac Boman

Åtta ungdomar som hävdar att de utnyttjats som slavar och barnarbetare på kakaoplantage i Elfenbenskusten har meddelat att de nu kommer att stämma världsledande chokladföretag som Nestlé, Mars och Cargill för deras inblandning i slavhandeln.

Storföretagen Neste Cargill, Barry Callebaut, Mars, Olam, Hershey och Mondelez anklagas för att ha underlättat för och stöttat den illegala förslavningen av ”tusentals barn” på olika kakaoodlingar runt om i Elfenbenskusten.

Det är människorättsorganisationen International Rights Advocates (IRA) som för de åtta ungdomarnas talan och man hävdar bland annat att barnen tvingades arbeta utan betalning på plantagen som producerade kakao till chokladjättarna.

Samtliga ungdomar är ursprungligen från Mali och de vill ha ersättning för de skador och den emotionella stress och smärta som de menar att slavarbetet orsakat dem.

Den brittiska statskanalen BBC skriver att det är första gången denna typ av stämningsansökan riktas mot kakaoindustrin i en amerikansk domstol och förhoppningen är också att storföretagen ska tvingas säkerställa betydligt bättre arbetsvillkor på kakaoodlingarna i framtiden.

Elfenbenskusten står för omkring 45 procent av den globala produktionen av kakao och rapporterna om brott mot mänskligheten, slavhandel och barnarbete har varit många under de senaste åren.

Ungdomarnas jurister menar att chokladjättarna förvisso själva inte äger kakaoodlingarna där slavarbetet ägt rum, men att man känt till arbetsvillkoren och medvetet tjänat pengar på slaveriet och barnarbetet och kunnat sätta lägre slutpriser på sina produkter eftersom arbetarna inte fått lön.

Chokladföretagen ska redan 2001 ha lovat att ”fasa ut” barnarbetet, något som 20 år senare fortfarande inte har hänt.

Ungdomarna berättar att när de var så unga som 10-11 år så kom män och lockade dem från Mali till Elfenbenskusten med löften om relativt höga löner och bra levnadsstandard, väl på plats blev det dock ingenting med detta – barnen fick ingen lön alls och de tvingades andas in giftiga bekämpningsmedel utan att ha på sig någon form av skyddsutrustning.

Chokladjättarna har själva inte valt att kommentera sitt eget ansvar för slavarbetet men däremot konstaterat att ”barnarbete är oacceptabelt”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!