Nestlé stäms för slavhandel

publicerad 20 februari 2021

Åtta ungdomar som hävdar att de utnyttjats som slavar och barnarbetare på kakaoplantage i Elfenbenskusten har meddelat att de nu kommer att stämma världsledande chokladföretag som Nestlé, Mars och Cargill för deras inblandning i slavhandeln.

Storföretagen Neste Cargill, Barry Callebaut, Mars, Olam, Hershey och Mondelez anklagas för att ha underlättat för och stöttat den illegala förslavningen av ”tusentals barn” på olika kakaoodlingar runt om i Elfenbenskusten.

Det är människorättsorganisationen International Rights Advocates (IRA) som för de åtta ungdomarnas talan och man hävdar bland annat att barnen tvingades arbeta utan betalning på plantagen som producerade kakao till chokladjättarna.
Samtliga ungdomar är ursprungligen från Mali och de vill ha ersättning för de skador och den emotionella stress och smärta som de menar att slavarbetet orsakat dem.

Den brittiska statskanalen BBC skriver att det är första gången denna typ av stämningsansökan riktas mot kakaoindustrin i en amerikansk domstol och förhoppningen är också att storföretagen ska tvingas säkerställa betydligt bättre arbetsvillkor på kakaoodlingarna i framtiden.

Elfenbenskusten står för omkring 45 procent…


 


Liknande artiklar: