Letterna vill inte ha euron

publicerad 16 maj 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Lettlands regering, men inte Lettlands folk, vill ha euron. Men regeringen har redan ansökt om inträde.

Lettlands regering vill införa euron mot folkviljan
Lettlands regering vill införa euron mot folkviljan

Republiken Lettland är medlem av Europeiska Unionen sedan år 2004. I mars i år beslöt landets regering att söka inträde i eurozonen. Regeringen anser att införandet av euron som Lettlands valuta skulle ge landet fördelar i handelsutbytet med de andra euroländerna. I juli skall EU och Europeiska Centralbanken (ECB) behandla Lettlands ansökan. Om allt går som Lettlands regering önskar, kommer republiken att införa euron den 1 januari 2014.

Emellertid är en stor majoritet av Lettlands folk emot att republiken byter den egna valutan, laten, mot euron. Hela 62 procent är motståndare till den gemensamma valutan, detta enligt en nyligen genomförd opinionsundersökning som citeras av den belgiska tidningen Het Laatste Nieuws. Enligt samma undersökning är endast 36 procent av folket för euron. Likväl skall den införas, och någon folkomröstning om saken skall inte hållas.

Just med hänvisning till den svåra kris, som euron och därmed hela EU-projektet genomlider, uttalade Europeiska Kommissionens ordförande José Manuel Durão Barroso den 7 maj: ”Europa kommer att vara öppet och demokratiskt eller misslyckas.”

Det hade varit intressant att få höra senhor Barrosos svar på frågan huruvida överlämnandet av kontrollen över ett lands finans- och valutapolitik mot den tydliga folkmajoritetens vilja är ett exempel på det öppna och demokratiska EU, som han angett som villkor för dess överlevnad, eller tvärtom ett exempel på motsatsen, det misslyckande för demokratin som måste leda till EUs upplösning.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!