Krisläge för landets kommuner

publicerad 17 september 2019

En stor del av landets mindre kommuner kommer att tvingas till omfattande neddragningar i välfärden och dra in på mycket av den kommunala servicen. Det bedömer SKL och vill, att regeringens utlovade höjning av statsbidragen dubblas. Det skriver Expressen.

Det pressade läget för många av landets kommuner är numera känt. Från kommunalråd över hela landet kommer nödrop.

Både fackförbudet Kommunal som LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson vill att regeringen och dess samarbetspartier återtar löften om en familjevecka och skattesänkningar och i stället prioriterar kommunerna.

Även den tidigare statsministern Göran Persson har riktat hård kritik mot sitt eget parti för hur kommunernas hanteras.

Enligt SKL har kommunerna ett ”mycket besvärligt läge”. Det handlar om svårigheter att få ihop ekonomin samt problem med det politiska läget. Numera är det ofta många olika partier som skall komma överens om att driva igenom de effektiviseringar som krävs.

I grunden handlar det om att andelen äldre ökar när efterkrigsgenerationen närmar sig 80-årsåldern. Detta kombinerat med utflyttning av människor i produktiv ålder och en stor tillströmning av ofta improduktiva migranter efter 2015 har ytterligare försämrat läget för många kommuner.

Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Jönköping, konstaterar, att framför allt migrantmottagandet 2015 har ställt till det. De kommuner som tog emot flest migranter hade ofta sämst förutsättningar vad det gällde arbetsmarknad och integration.

Men det handlar också om – som i exempelvis Filipstad – att de migranter som har kommit är alltför lågutbildade för att kunna ta de arbeten som finns.

I princip alla landets kommuner uppger, att de driver igenom effektiviseringar och besparingar. I glesbygdskommuner handlar det inte sällan om att skolor läggs ned och att verksamheter centraliseras.

Men SKL ser än mer drastiska åtgärder framöver, där kommunerna behöver tänka om helt och hållet kring vilken service de erbjuder. Det handlar om att fundera på hur man kan bedriva sin verksamhet på ett nytt sätt ofta med hjälp av kameror eller video.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån




Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.