Foto: Daniel Jordahl/CC BY 2.0

Kontanter kan komma att avskaffas

Publicerad 6 februari 2017, uppdaterad kl. 9:29

Kontantlösa butiker och stora kostnader för detaljhandeln blir effekten när Sverige ska bekämpa penningtvätt och terrorfinansiering. Men det kan innebära förlust av frihet för medborgarna.

Enligt regeringen ska Sverige senast sommaren 2017 anpassa svensk lagstiftning till EU:s fjärde penningtvättsdirektiv för att motverka att det finansiella systemet används för penningtvätt och finansiering av terrorism. Regeringen har valt att tolka direktivet som att vi ska avskaffa kontanter.

Annons:


Det finns många kritiker till förslaget. En del oroas att det är dem fattigaste och dem utslagna som drabbas hårdast av det kontantlösa samhället. Det finns medborgare som har som enda inkomstkälla att med mössan i hand be om några kronor.

Andra hävdar att förslaget är en fråga om kontrollmöjligheter. Ett storebrorssamhälle där man genom att kontrollera alla kontanter kan styra medborgare med järnhand. En del påstår att det kommer att leda till att man “chippar” människor med ett kretskort, precis som det nu görs med djur. De menar att ingen annan europeisk stat är beredd att gå så långt som till att avskaffa kontanter, utom möjligtvis Tyskland.

Avskaffandet av kontanter gör det obligatoriskt att bankerna förvaltar alla medborgares pengar, pengar som reduceras till ettor och nollor i en databas. Det gör att, förutom förlusten av frihet för medborgarna, samhället blir ytterligt sårbart.

En del av direktivet innebär att värdetransportbolagens samtliga kunder, även små livsmedelsbutiker, omfattas av penningtvättslagen. Det medför högre kostnader för värdetransportbolagen, som i sin tur kommer höja sina avgifter.

I slutändan blir det för dyrt och besvärligt för mindre butiker som tvingas sluta ta emot kontanter som betalning. Värdetransportföretagen pekar ut kunder i glesbygden som typiska förlorare på det nya regelverket.

Värdetransportbranschen vill helst se ett krav på att alla butiker i Sverige ska ta emot kontanter.

 

Roger M. Klang/Morgonbladet

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

 • parasitstopp

  Om kontanterna avskaffas innebär detta att det blir omöjligt för medborgare att längre betala med kronor. Inte ens staten eller kommunerna kommer kunna betala med kronor. Bankerna har mao kapat betalningssystemet och gett sig själva en total skuldavskrivning. Detta ditt kontoinnehav är bankens skuld på kronor till dig (när du går till bankomaten betalar banken av på sin skuld till dig varvid ditt saldo, dvs bankens skuld, minskar). Det enda sättet bankerna idag kan betala sina skulder till kontoinnehavarna är genom kontantuttag – mao inga kontanter är det det samma som en total skuldavskrivning för bankerna!

  Banken har hittat på kontoinnehaven vid det likaså påhittade “lånetillfället” och ersatt kronor med bankens skulder (=ditt kontoinnehav) som betalmedel. För att förstå bankernas bedrägeri måste man kunna skilja på betalningsmedel och pengar. Jag förklarar skillnaden enkelt med att köpa en öl på en pub här:
  https://parasitstopp.wordpress.com/2017/02/03/risken-och-vansinnet-i-penningsystemet-ligger-i-att-bankerna-far-latsas-att-deras-skulder-ar-pengar/

 • Bertil Andersson

  ” Regeringen har valt att tolka direktivet som att vi ska avskaffa kontanter.”
  Så klart de har. Det är en kontrollfreaks våta dröm att kontanter avskaffas. Då har vi absolut inget privat längre.
  Varenda sak vi köper, betalar kan följas. Redan idag så finns det en omfattande handel med uppgifter baserade på våra ekonomiska vanor. Någon som har funderat på att man får en viss sorts reklam sig tillsänt antingen via papper eller elektronik. Jo kortföretagen säljer dessa uppgifter till företag som vill ragga kunder. Men jag har inte godkänt denna försäljning av mina transaktioner, ändå görs det.
  Gogglar man på tex gamla bilar på nätet, så har man dagen efter en massa spam relaterat till gamla bilar. Vem tusan sitter och säljer att jag googlade på gamla bilar? Utan mitt tillstånd.
  Men det är lugnt, tittar man på större delen av världen, Sydamerika, Asien, Afrika så har de inte den blekaste om ens vad detta magiska plastkort är för ngt. Cash is still king.

  • Bertil Andersson

   Men det viktigaste är ändå att man tappar känslan för pengars värde med all plast och elektronik.
   Man blir lat och bekväm men flertalet ggr så har jag bestämt mig för att betala allt som inte är fasta avgifter kontant. Det betyder att jag går till bankomaten och tar ut en summa pengar. Och det blir en stor förvåning när man står i kassakön och upptäcker; va är det redan slut. Och så får man gå till bankomaten igen. Det är faktiskt väldigt lärorikt. Prova gärna en månad.

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend