”Johnson & Johnson fodrade sina fickor på skattebetalarnas bekostnad”

Den multinationella vårdkoncernen Johnson & Johnson har avslöjats med att muta läkare och sjuksköterskor för att ändra etiketteringen på flera av bolagets psykosmediciner. För det kommer de att få betala 2,2 miljarder dollar, motsvarande 14,3 miljarder kronor.

publicerad 5 november 2013
- av Alexander Almqvist
Alex Gorsky, vd och styrelseordförande för Johnson & Johnson

Johnson & Johnson kommer tillsammans med dotterbolagen Scios och Janssen Pharmaceutical att erkänna sig skyldiga och betala miljardförlikningen. Det sistnämnda dotterbolaget samarbetar bland annat med svenska Medivir i ett gemensamt hepatit C-projekt.

Förlikningen är den tredje största någonsin i USA som rör ett läkemedelsföretag. Förra året tvingades brittiska GlaxoSmithKline till en förlikning på tre miljarder dollar – ett ärende som var snarlikt Johnson & Johnson, skriver CNN.

Ett av läkemedlen det rör sig om är Risperdal. Enligt USA:s läkemedelsmyndighet FDA ska Risperdal behandla schizofreni, men läkemedlet marknadsfördes till läkare och vårdhem som behandling för äldre patienter med demens av Johnson & Johnson och bolagets dotterbolag.

Trots den medvetna och felaktiga marknadsföringen valde Johnson & Johnson att inte att offentligt gå ut med att Risperdal kan ge ökad risk för diabetes. Företaget skickade även ut betalda apotekare till vårdhem för att marknadsföra Risperdal.

USA:s justitieminister Eric Holder sade att Johnson & Johnson och två dotterbolag fodrade sina fickor på bekostnad av USA:s skattebetalare, patienter och den privata försäkringsbranschen.

Andra läkemedel som involveras i skandalen är den antipsykotiska medicinen Invega och Natrecor, som används för att behandla hjärtsvikt.

I ett uttalande på måndagen försvarade Johnson & Johnson användandet av Risperdal och påstod att över 20 års forskning visar att det är säkert. Vårdkoncernens aktie sjönk med 0,9 procent under lunchtid på måndagen till följd av förlikningen, men återhämtade sig lite och hamnade på –0,4.

 

 

Alexander Almqvist
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!