H&M lämnar Ryssland

Det nya kalla kriget

publicerad 19 juli 2022
- av Markus Andersson
Ryssland har varit en av H&M:s starkaste marknader.

Den svenska klädjätten H&M, (Hennes&Mauritz AB eller H&M Group), lägger permanent ner sin verksamhet i Ryssland. Beslutet beräknas kosta företaget omkring två miljarder kronor och drabba cirka 6 000 anställda.

Som ett led i västs riktade sanktioner mot Ryssland valde H&M tillsammans med många andra internationella företag att pausa sin verksamhet i landet och temporärt stänga ner sina butiker – men nu låter man alltså meddela att man lämnar landet för gott.

Ryssland beskrivs av Reuters som klädjättens sjätte största marknad där man funnits sedan 2009 och under lång tid öppnat nya butiker – samtidigt som man minskat antalet fysiska butiker på många andra platser i världen.

– Efter noggrant övervägande har vi kommit fram till att det är omöjligt att fortsätta vår verksamhet i Ryssland under rådande omständigheter. Vi beklagar den påverkan det kommer att ha på våra kollegor och är mycket tacksamma för deras hårda arbete och engagemang. Vi vill också tacka våra kunder för deras förtroende genom åren, kommenterar Helena Helmersson, vd för H&M-gruppen,

I ett pressmeddelande skriver H&M-ledningen vidare att man tillfälligt kommer att öppna upp många av de 170 fysiska butikerna i landet för att sälja ut de kläder som fortfarande finns i lager.

Sedan tidigare har andra internationella butikskedjor som Inditex och Adidas pausat sin försäljning i Ryssland under det pågående kriget – och andra som TJX och LPP har beslutat att helt avveckla sina verksamheter i landet.

Zara, som är H&M:s största rival på klädmarknaden, bekräftade nyligen att man kommer fortsätta hålla sina ryska butiker stängda – under hur lång tid är dock oklart.

För att tackla sanktionerna har Ryssland bland annat legaliserat parallellimporter – alltså att återförsäljare får importera utländska produkter utan att varumärkesinnehavaren ger sitt godkännande – något som innebär att många kända varumärken ändå fortsatt kan säljas i landet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!