Greklands banker håller stängt

publicerad 28 juni 2015

Det konkurshotande Greklands premiärminister Alexis Tsipras meddelade under söndagen att bankerna och den grekiska börsen kommer vara stängda under måndagen.

Under söndagen meddelande Europeiska Centralbanken, ECB, att man inte kommer öka likviditetsstödet i nödlägen för Grekland, vilket fick grekerna att rusa till bankomater för att ta ut kontanter.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras har försäkrat att den folkomröstning man planerat hålla nästa söndag kommer att hållas, trots att ECB inte ökar likviditetsstödet. Folkomröstningen handlar om huruvida Grekland ska tvingas genomföra nedskärningar i ekonomin för att kunna betala tillbaka sina lån till Internationella valutafonden, IMF.

– Det är nu klart att detta beslut inte har något annat syfte än att utpressa det grekiska folket och förhindra en smidig demokratisk process, sade Tsipras i ett tv-sänt tal på söndagen enligt AP.

Senast den 30 juni ska Grekland ha betalat tillbaka en del av sina lån till IMF. Summan som man krävs att betala är 1,5 miljarder euro, motsvarande 14 miljarder kronor. Kommer inte Grekland överrens med sina långivare om en förlägning av lånet kommer Grekland med stor sannolikhet att gå i konkurs.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.