Årets genomsnittliga prisökning på fjärrvärme är den kraftigtaste någonsin och är nästan dubbelt så stor som föregående år, enligt en rapport från Nils Holgersson-gruppen. I vissa kommuner har fjärrvärmepriserna stigit med mer än 30 procent.
Under 2023 låg höjningen på fjärrvärmepriser i snitt på 7,8 procent. I år ligger den i snitt på så mycket som 15,2 procent, enligt Nils Holgersson-gruppen, som består av bland annat Bostadsrätterna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta. Enligt rapporten, som har gjorts under de senaste 30 åren , är detta den kraftigaste prisökningen hittills.
Graden av höjningar skiljer sig dock markant mellan kommunerna, där priserna i 79 kommuner stigit med över 20 procent. I 23 kommuner har ökningen varit över 30 procent.
– Årets siffror innebär ett rekord i prischock, säger ordförande Joachim Höggren till TT.
Åstorp är den kommun där priserna ökat som mest, med 39 procent, följt av Vimmerby med 38,6 procent och Örkelljunga på 37,8 procent.
I de största städerna, Stockholm och Göteborg, ligger ökningen lägre än snittet, där kostnaderna ökat med tolv respektive nio procent.
Höggren menar att fjärrvärmebolagen behöver öka sin transparens kring prisökningarna.
– Fjärrvärmen har en viktig ställning i Sverige, men bolagen måste ta sig en funderare. Har man den här typen av prischocker så är det klart att man som konsument börjar fundera på om det verkligen är rätt uppvärmningsmetod.