MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 24 mars 2025

måndag 24 mars 2025

Finansierade Bidens kampanj – nu ligger han bakom jättebedrägeriet på kryptobörsen

publicerad 15 november 2022
– av Isac Boman
Sam Bankman-Fried tros ha lurat kunderna på mångmiljardbelopp.

Finansentreprenören Sam Bankman-Fried var en av Demokraternas och Biden-kampanjens största enskilda finansiärer. Nu misstänks han för bedrägerier i mångmiljardklassen genom kryptobörsen FTX som gick bankrutt i helgen.

Någonstans mellan 10 och 20 miljarder kronor är fortfarande försvunna efter att kryptobörsen FTX kraschat – och det är grundaren själv, den amerikanskjudiske entreprenören Sam Bankman-Fried, som pekas ut som ansvarig för svindlerierna.

Sedan tidigare är det känt att Bankman-Fried i hemlighet ska ha fört över motsvarande 105 miljarder kronor av kundernas tillgångar från den Bahamas-baserade kryptobörsen FTX till sitt eget handelsföretag Alameda Research, som sedan förlorat en stor del av dessa genom vad som beskrivs som ”misslyckade affärer”.

Enligt Wall Street Journal ska FTX ha lånat ut mer än hälften av användarnas tillgångar, ett antal miljarder av dessa har ännu inte återfunnits. Under fredagen ansökte FTX om konkursskydd.

Bankman-Fried som nu utreds för marknadsbedrägerier förnekar själv att han gjort något fel och tillbakavisar uppgifterna om att han i hemlighet flyttat kundernas pengar från kryptobörsen till sitt handelsbolag – men medger att de genomförda transaktionerna ”skapat förvirring”.

Inbyggd bakdörr

Enligt källor ska svindlerierna ha genomförts med hjälp av en inbyggd bakdörr i FTX bokföringssystem och en programvara som ”skräddarsytts” för ändamålet.

Dagens PS skriver att ”kalabaliken bröt ut på allvar” på kryptobörsen när rivaliserande Binance meddelade att man tänkte sälja sin andel i FTX till ett värde av cirka 6,1 miljarder kronor. Kort dessförinnan hade nyhetsbyrån Coindesk avslöjat att Alamedas tillgångar huvudsakligen utgjordes av just kryptovalutor.

I samband med FTX kollaps ska kryptobörsen också ha utsatts för en påstådd hackerattack och närmare tre miljarder kronor tagits ut under dygnet efter att bolaget ansökte om konkursskydd.

Uttagen genomfördes trots FTX tidigare oförmåga att möta kundernas krav på att få tillbaka sina pengar”, skriver Financial Times.

Det hela har också lett till att Sam Bankman-Fried, som 2019 lockade stora investerare som Black Rock och Soft Bank och som nyligen hade en förmögenhet på motsvarande nästan 180 miljarder kronor, idag inte har några materiella tillgångar alls på pappret.

Smällen mot den 30-årige kryptomogulen är en av de allra största som drabbat en enskild aktör i kryptovalutornas historia”, skriver TT.

Stor finansiär av Demokraterna

Noterbart är att Bankman-Fried inte endast är känd som kryptoentreprenör utan också som en av Demokraternas och president Joe Bidens främste finansiärer. Bara under 2022 donerade han hundratals miljoner kronor till vänsterliberalt inriktade organisationer i samband med valet och har pekats ut som den enskilde person, efter den ökände globalisten George Soros, som skänkt mest pengar till projekt kopplade till Demokratiska partiet.

Bankman-Fried har stöttat Biden med mångmiljonbelopp. Foto: Adam Fagen/CC BY-NC-SA 2.0

Redan i samband med valet 2020 donerade Bankman-Fried över 50 miljoner kronor till organisationer kopplade till Joe Bidens kampanj. Han var redan då den näst störste enskilde finansiären efter mediemogulen och tidigare New York-guvernören Michael Bloomberg.

De två senaste åren ska han ha ökat sitt vänsterpolitiska engagemang och ska under 2021 och 2022 ha skänkt hundratals miljoner kronor till projekt som kopplas till Demokratiska partiet.

Modern Barbara Fried är också medgrundare till ”Mind the Gap” – en organisation som samlar in pengar just till Demokratiska partiet och som lägger stora resurser på att väljargrupper som anses stå nära Demokraterna också tar sig till vallokalerna och röstar.

Via sin stiftelse FTX Foundation har Bankman-Fried också skänkt stora summor till olika former av klimataktivism. Han har också finansierat organisationer som lobbar för att människor ska äta mindre kött och istället övergå till mer växtbaserad kost.

World Economic Forum mörkar kopplingen till FTX

Efter att kryptoentreprenören anklagats för att vara en bedragare har också Klaus Schwabs globalistiska organisation World Economic Forum försökt mörka sin koppling till Bankman-Fried, noterar webbtidningen New York Post. FTX benämndes fram tills alldeles nyligen som ”partner” på World Economic Forums hemsida och Bankman-Fried deltog själv i organisationens globalistmöte i Davos så sent som i maj. Nu har dock all information om kopplingarna mellan Klaus Schwabs organisation och Sam Bankman-Fried raderats från World Economics hemsida utan några närmare specifikationer.

I samma artikel noteras också att Bankman-Frieds bolag FTX förra året arrangerade konferensen ”Crypto Bahamas” som gästats av Storbritanniens tidigare premiärminister, folkrättsförbrytaren Tony Blair, och den amerikanske expresidenten Bill Clinton, på senare tid främst uppmärksammad för sina många flygningar i pedofilen Jeffrey Epsteins omtalade privatplan med öknamnet ”Lolita Express”.

Tony Blair, Bill Clinton och Sam Bankman-Fried. Foto: Dan Keeler/Twitter

Finansiellt samarbete med ukrainska regimen

I mars rapporterade börsen Coindesk om initiativet ”Aid for Ukraine” – en kryptobaserad webbsida för donationer understödd av FTX som skulle vägleda kryptovaluta vidare till Ukrainas centralbank – i ett samarbete där även det ukrainska ministeriet för ”digital transformation” ingick. Projektet var det första i sitt slag där en kryptobörs samarbetat direkt med en offentlig aktör.

”När konflikten inleddes i Ukraina, kände FTX ett behov att komma med stöd på alla sätt man kunde. Genom att arbeta med ministeriet för digital transformation, för att sätta upp betalningsvägar och ordna med omvandlingen av kryptodonationer till fiatvaluta, har vi gett Ukrainas centralbank möjligheten att förse folket med hjälp och resurser där det behövs mest”, skrev Bankman-Fried själv om initiativet.

 

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

25 matbutiker tog ut 850 miljoner i vinst: ”Måste få tjäna pengar”

publicerad Igår 15:35
– av Isac Boman
En Ica-butik i Haninge har sedan 2024 tagit ut omkring 100 miljoner kronor i vinst.

De svenska livsmedelspriserna fortsätter att skena och många vittnar om hur de inte längre har råd att köpa näringsriktig mat.

Samtidigt visar en granskning att Sveriges 25 största matbutiker tagit ut 850 miljoner i vinst bara sedan förra året – ett agerande som Svensk Dagligvaruhandels högsta chefer tycker är fullt rimligt.

På tre år har matpriserna i snitt ökat med 25 procent – men många produkter har i praktiken blivit mycket dyrare än så.

I praktiken har de återkommande höjningarna tillsammans med andra ökade levnadsomkostnader gjort att många inte längre har råd att köpa fullgod mat, utan fått övergå till billigare alternativ för att mätta sig själva och sina familjer.

Under den gångna veckan har ett stort antal svenskar därför valt att bojkotta de stora matbutikerna i en förhoppning att detta skulle kunna leda till prissänkningar, och att livsmedelskedjorna gör miljardvinster samtidigt som situationen är så dyster för många hushåll betraktas av många som mycket provocerande.

Företrädare för livsmedelsbranschen har försvarat sig med att det inte är de som bär skulden för prishöjningarna – utan att det beror på inflation, globala kriser, missväxt och liknande. Man har också pekat på att många butiker går med förlust och att det inte är någonting konstigt med att man gör miljardvinster – eftersom man verkar i en ”väldigt investeringsintensiv bransch”.

”För jäkligt”

En granskning från statsradion P4 visar dock att de 25 största matbutikerna i Sverige bara sedan 2024 har tagit ut 850 miljoner kronor i aktieutdelningar – och att enstaka butiker tagit ut så mycket som 100 miljoner i vinst.

– Jag tycker det är för jäkligt, det är hemskt, säger en upprörd kund till kanalen.

En Ica Maxi-butik i Haninge och två matbutiker i Strömstad, vid norska gränsen, har tillsammans tagit ut omkring 100 respektive 200 miljoner kronor i utdelning det senaste dryga året, och Rolf Dotevall, professor i handelsrätt, anser att vinstuttagen är stötande.

– Man kan ju bestämma sig för att inte föreslå någon utdelning, att man inte ska dela ut något till aktieägarna, föreslår han.

”Enda sättet”

Svensk Dagligvaruhandels vd, Karin Brynell, anser dock inte att det är någonting konstigt alls med vinsterna och pekar på att det är pengar som motiverar människor att överhuvudtaget driva matbutiker.

– Alla företag i Sverige måste få lov att tjäna pengar, det är enda sättet att vilja driva bolag, slår hon fast.

Kritiker har också länge pekat på att ett fåtal aktörer, med Ica i spetsen, i praktiken har en monopolliknande ställning över livsmedelshandeln i Sverige och att det är mycket svårt för mindre aktörer att slå sig in på marknaden.

På många håll i Sverige kontrollerar en eller två kedjor hela marknaden, vilket också bedöms göra det mycket enkelt att trissa upp priserna.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Ica och Axfood dominerar – få aktörer styr svensk livsmedelshandel

publicerad 20 mars 2025
– av Sofie Persson
Lågpriskedjorna som finns på många håll i Europa har aldrig lyckats etablera sig i Sverige.

I Sverige kontrollerar endast fem aktörer 98 procent av livsmedelsförsäljningen, en ovanligt hög marknadskoncentration jämfört med övriga Europa. Experter menar att den begränsade konkurrensen försvårar för mindre företag att etablera sig och kan driva upp priserna.

Matpriserna i Sverige har stigit med 25 procent på bara tre år, samtidigt som livsmedelskedjorna redovisar höga vinster och deras chefer tar ut miljonbonusar. Den senaste veckan har svenskar uppmanats att bojkotta de stora matkedjorna i protest mot de höga priserna, som enligt initiativtagarna beror på bristande konkurrens.

Sverige sticker ut i Europa med en ovanligt hög ägarkoncentration inom livsmedelsindustrin. En handfull aktörer dominerar 98 procent av marknaden, där Ica och Axfood är störst med 49,9 respektive 21,9 procent under 2023. Coop stod för 17 procent, medan Lidl och City Gross hade en marknadsandel på 6,4 respektive 3,2 procent under 2023. Inom Axfood finns Willys, Hemköp, Tempo och förra året, 2024, köptes även City Gross av koncernen.

Få länder har en livsmedelsmarknad som domineras av ett så litet antal aktörer, menar Christian Jörgensen, doktor i nationalekonomi och utredare på Agrifood economics centre vid Lunds universitet.

Det beror dels på Sveriges många glesbefolkade områden, där större aktörer har lättare att etablera sig. Dels på att lågpriskedjorna, som finns runtom i Europa, aldrig riktigt har fått fäste i Sverige, säger han till TV4 Nyheterna.

Svenska priser ökar snabbare än finska

Matpriserna har ökat i flera länder i Europa. I exempelvis Slovakien, Estland och Litauen har de stigit rekordartat. Däremot är det stor skillnad på Sverige och grannlandet Finland, där priserna stigit långsammast i hela EU. Jämförelsevis har priserna i Sverige stigit två och en halv gång så snabbt som i Finland, enligt finska statskanalen Yle.

Enligt Jörgensen går de höga matpriserna i Sverige inte att koppla till en enskild orsak, utan flera faktorer kan spela in. Det är också svårt att avgöra om vissa aktörer tar ut omotiverat höga priser. Samtidigt menar han att den koncentrerade marknaden mycket väl kan bidra till högre priser.

Det är otroligt svårt för mindre aktörer att slå sig in på marknaden, och ju färre aktörer desto högre risk för bristande konkurrens, vilket kan vara prishöjande, säger han.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Ryska varor ökar i popularitet i Kina

publicerad 19 mars 2025
– av Isac Boman
Efter Västs sanktioner har Kina blivit en allt viktigare ekonomisk partner för Ryssland.

Ryska varor blir allt vanligare i Kina, där honung och choklad nu toppar försäljningslistorna. Samtidigt har antalet företag som handlar med ryska varor ökat kraftigt sedan 2022.

Antalet butiker som säljer ryska varor ökar snabbt i Kina. De senaste åren har ”pop-up”-butiker med fokus på rysktillverkade produkter blivit en allt vanligare syn. Sedan 2022 har 2 500 nya företag startat inom handeln med ryska varor, varav nästan hälften registrerades förra året.

Efter att Västvärlden införde sanktioner mot Ryssland har Kina blivit en viktig ekonomisk partner för landet, rapporterar CNN. De största ryska exportvarorna till Kina är gas, olja och kol, men även vodka, Matrjosjka-dockor, honung och choklad har blivit populära produkter.

Ryska varor marknadsförs som hälsosamma och av hög kvalitet, något som uppskattas av kinesiska konsumenter.

Bästsäljaren är rysk honung, det är en stor succé, och chokladen är väldigt fin. Allt är jättegott, säger ett butiksbiträde i Peking.

Företagaren Su, 20 år, har öppnat tre butiker med ryska produkter sedan september 2023 och anser att de passar den lokala smaken bättre än varor från Australien och Sri Lanka.

Kina och Ryssland har haft ganska goda relationer under de senaste åren, och personligen har jag en ganska positiv syn på Ryssland som land, säger hon.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

BlackRock tar över Panamakanalens hamnar – Trump hyllar ”återtagande”

Donald Trumps USA

publicerad 14 mars 2025
– av Jan Sundstedt
Panamakanalen
Del av Panamakanalen.

Efter tidigare utspel om att ”ta tillbaka” Panamakanalen firar USA:s president Donald Trump nu att världens största kapitalförvaltare, den amerikanska globalist- och kapitaljätten BlackRock, ingått ett mångmiljardavtal om att köpa strategiska hamnar vid kanalen.

Affären, värderad till cirka 22,8 miljarder dollar, innebär att det BlackRock-ledda konsortiet enligt uppgifter förvärvar 90 procent av Panama Ports Company, som driver Balboa- och Cristobal-hamnarna vid kanalens båda ändar. Avtalet omfattar även CK Hutchisons majoritetsandel i 43 andra hamnar i 23 länder.

Trump, som länge kritiserat kinesiska intressen i kanalen, hyllade affären i sitt tal till kongressen.

– Mitt styre kommer att återta Panamakanalen, och vi har redan börjat göra det. Just idag tillkännagav ett stort amerikanskt företag att de köper båda hamnarna runt Panamakanalen.

Bär Trumps tidigare utspel frukt?

Uttalandet antyder att Trumps tidigare hot om att ”ta tillbaka” kanalen kan ha syftat på att flytta kontrollen till USA-baserade företag snarare än direkt statlig kontroll.

Affären markerar BlackRocks största infrastrukturinvestering hittills. Företagets VD Larry Fink har beskrivit hamnarna som ”världsklass” och viktiga för global expansion. Panamanska myndigheter planerar nu att granska alla juridiska och finansiella dokument kring affären för att säkerställa att allmänna intressen skyddas.

Transaktionen har fått CK Hutchisons aktier att stiga med över 20 procent på Hongkongbörsen, samtidigt som BlackRocks aktie ökade med 1 procent efter tillkännagivandet.

Jag vill betona att transaktionen är av rent kommersiell karaktär och helt orelaterad till den senaste tidens politiska nyhetsrapportering om Panamahamnarna, säger Frank Sixt, en av CK Hutchisons verkställande direktörer, i ett uttalande.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend