Finansierade Bidens kampanj – nu ligger han bakom jättebedrägeriet på kryptobörsen

publicerad 15 november 2022
- av Isac Boman
Sam Bankman-Fried tros ha lurat kunderna på mångmiljardbelopp.

Finansentreprenören Sam Bankman-Fried var en av Demokraternas och Biden-kampanjens största enskilda finansiärer. Nu misstänks han för bedrägerier i mångmiljardklassen genom kryptobörsen FTX som gick bankrutt i helgen.

Någonstans mellan 10 och 20 miljarder kronor är fortfarande försvunna efter att kryptobörsen FTX kraschat – och det är grundaren själv, den amerikanskjudiske entreprenören Sam Bankman-Fried, som pekas ut som ansvarig för svindlerierna.

Sedan tidigare är det känt att Bankman-Fried i hemlighet ska ha fört över motsvarande 105 miljarder kronor av kundernas tillgångar från den Bahamas-baserade kryptobörsen FTX till sitt eget handelsföretag Alameda Research, som sedan förlorat en stor del av dessa genom vad som beskrivs som ”misslyckade affärer”.

Enligt Wall Street Journal ska FTX ha lånat ut mer än hälften av användarnas tillgångar, ett antal miljarder av dessa har ännu inte återfunnits. Under fredagen ansökte FTX om konkursskydd.

Bankman-Fried som nu utreds för marknadsbedrägerier förnekar själv att han gjort något fel och tillbakavisar uppgifterna om att han i hemlighet flyttat kundernas pengar från kryptobörsen till sitt handelsbolag – men medger att de genomförda transaktionerna ”skapat förvirring”.

Inbyggd bakdörr

Enligt källor ska svindlerierna ha genomförts med hjälp av en inbyggd bakdörr i FTX bokföringssystem och en programvara som ”skräddarsytts” för ändamålet.

Dagens PS skriver att ”kalabaliken bröt ut på allvar” på kryptobörsen när rivaliserande Binance meddelade att man tänkte sälja sin andel i FTX till ett värde av cirka 6,1 miljarder kronor. Kort dessförinnan hade nyhetsbyrån Coindesk avslöjat att Alamedas tillgångar huvudsakligen utgjordes av just kryptovalutor.

I samband med FTX kollaps ska kryptobörsen också ha utsatts för en påstådd hackerattack och närmare tre miljarder kronor tagits ut under dygnet efter att bolaget ansökte om konkursskydd.

Uttagen genomfördes trots FTX tidigare oförmåga att möta kundernas krav på att få tillbaka sina pengar”, skriver Financial Times.

Det hela har också lett till att Sam Bankman-Fried, som 2019 lockade stora investerare som Black Rock och Soft Bank och som nyligen hade en förmögenhet på motsvarande nästan 180 miljarder kronor, idag inte har några materiella tillgångar alls på pappret.

Smällen mot den 30-årige kryptomogulen är en av de allra största som drabbat en enskild aktör i kryptovalutornas historia”, skriver TT.

Stor finansiär av Demokraterna

Noterbart är att Bankman-Fried inte endast är känd som kryptoentreprenör utan också som en av Demokraternas och president Joe Bidens främste finansiärer. Bara under 2022 donerade han hundratals miljoner kronor till vänsterliberalt inriktade organisationer i samband med valet och har pekats ut som den enskilde person, efter den ökände globalisten George Soros, som skänkt mest pengar till projekt kopplade till Demokratiska partiet.

Bankman-Fried har stöttat Biden med mångmiljonbelopp. Foto: Adam Fagen/CC BY-NC-SA 2.0

Redan i samband med valet 2020 donerade Bankman-Fried över 50 miljoner kronor till organisationer kopplade till Joe Bidens kampanj. Han var redan då den näst störste enskilde finansiären efter mediemogulen och tidigare New York-guvernören Michael Bloomberg.

De två senaste åren ska han ha ökat sitt vänsterpolitiska engagemang och ska under 2021 och 2022 ha skänkt hundratals miljoner kronor till projekt som kopplas till Demokratiska partiet.

Modern Barbara Fried är också medgrundare till ”Mind the Gap” – en organisation som samlar in pengar just till Demokratiska partiet och som lägger stora resurser på att väljargrupper som anses stå nära Demokraterna också tar sig till vallokalerna och röstar.

Via sin stiftelse FTX Foundation har Bankman-Fried också skänkt stora summor till olika former av klimataktivism. Han har också finansierat organisationer som lobbar för att människor ska äta mindre kött och istället övergå till mer växtbaserad kost.

World Economic Forum mörkar kopplingen till FTX

Efter att kryptoentreprenören anklagats för att vara en bedragare har också Klaus Schwabs globalistiska organisation World Economic Forum försökt mörka sin koppling till Bankman-Fried, noterar webbtidningen New York Post. FTX benämndes fram tills alldeles nyligen som ”partner” på World Economic Forums hemsida och Bankman-Fried deltog själv i organisationens globalistmöte i Davos så sent som i maj. Nu har dock all information om kopplingarna mellan Klaus Schwabs organisation och Sam Bankman-Fried raderats från World Economics hemsida utan några närmare specifikationer.

I samma artikel noteras också att Bankman-Frieds bolag FTX förra året arrangerade konferensen ”Crypto Bahamas” som gästats av Storbritanniens tidigare premiärminister, folkrättsförbrytaren Tony Blair, och den amerikanske expresidenten Bill Clinton, på senare tid främst uppmärksammad för sina många flygningar i pedofilen Jeffrey Epsteins omtalade privatplan med öknamnet ”Lolita Express”.

Tony Blair, Bill Clinton och Sam Bankman-Fried. Foto: Dan Keeler/Twitter

Finansiellt samarbete med ukrainska regimen

I mars rapporterade börsen Coindesk om initiativet ”Aid for Ukraine” – en kryptobaserad webbsida för donationer understödd av FTX som skulle vägleda kryptovaluta vidare till Ukrainas centralbank – i ett samarbete där även det ukrainska ministeriet för ”digital transformation” ingick. Projektet var det första i sitt slag där en kryptobörs samarbetat direkt med en offentlig aktör.

”När konflikten inleddes i Ukraina, kände FTX ett behov att komma med stöd på alla sätt man kunde. Genom att arbeta med ministeriet för digital transformation, för att sätta upp betalningsvägar och ordna med omvandlingen av kryptodonationer till fiatvaluta, har vi gett Ukrainas centralbank möjligheten att förse folket med hjälp och resurser där det behövs mest”, skrev Bankman-Fried själv om initiativet.

 Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.