EU-kanadensiskt frihandelsavtal underskrivet

publicerad 30 oktober 2016
Kanadas premiärminister Justin Trudeau och EU-parlamentets talman Martin Schulz i Kanada den 18 maj i år

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

8420 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Efter flera års förhandlingar undertecknade under söndagen Europeiska unionen och Kanada frihandelsavtalet Ceta. Men det är ännu inte helt klart att det kontroversiella frihandelsavtalet kommer att gå igenom.

Redan 2009 började EU och Kanada inleda förhandlingar kring ett frihandelsavtal, det som kom att bli Ceta (the Comprehensive Economic and Trade Agreement between the EU and Canada). Under söndagen kunde avtalet underskrivas av de båda parterna. EU-rådets ordförande Donald Tusk, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Kanadas premiärminister Justin Trudeau och ordförandelandet Slovakiens premiärminister Robert Fico skrev på det historiska avtalet vid en ceremoni i Bryssel.

EU och Kanada hoppas att Ceta ska leda till fler jobb och ökad ekonomisk tillväxt. Bland annat kommer 99 procent av alla importtariffer mellan EU och Kanada att elimineras.

“Det är så vi kan forma globaliseringen – genom progressiva och toppmoderna handelsavtal som upprätthåller våra värderingar och sätter nya standarder för den globala handeln. Genom vårt avtal med Kanada bygger vi en bro till en av våra närmaste allierade, vilket kommer göra en verklig effekt för våra exportörer, företagare och anställda”, skriver EU:s handelskommissionär Cecilia Markström i ett pressmeddelande.

Ceta-avtalet skulle egentligen ha undertecknats av parterna i förra veckan, men fick skjutas upp då Valloniens regionalparlament i Belgien sade nej till avtalet. Avtalet måste dock godkännas av ett rad länder i EU-parlamentet för att officiellt träda i kraft.

Likt flera andra av EU:s handelsavtal, såväl planerade som redan underskrivna, har Ceta kritiserats för att vara odemokratiskt och “driva multinationella korporationers intressen på bekostnad av människor och miljö”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!