Ekonomi

EU-kanadensiskt frihandelsavtal underskrivet

Publicerad 30 oktober 2016

Kanadas premiärminister Justin Trudeau och EU-parlamentets talman Martin Schulz i Kanada den 18 maj i år

Efter flera års förhandlingar undertecknade under söndagen Europeiska unionen och Kanada frihandelsavtalet Ceta. Men det är ännu inte helt klart att det kontroversiella frihandelsavtalet kommer att gå igenom.

Redan 2009 började EU och Kanada inleda förhandlingar kring ett frihandelsavtal, det som kom att bli Ceta (the Comprehensive Economic and Trade Agreement between the EU and Canada). Under söndagen kunde avtalet underskrivas av de båda parterna. EU-rådets ordförande Donald Tusk, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Kanadas premiärminister Justin Trudeau och ordförandelandet Slovakiens premiärminister Robert Fico skrev på det historiska avtalet vid en ceremoni i Bryssel.

EU och Kanada hoppas att Ceta ska leda till fler jobb och ökad ekonomisk tillväxt. Bland annat kommer 99 procent av alla importtariffer mellan EU och Kanada att elimineras.
"Det är så vi kan forma globaliseringen - genom progressiva och toppmoderna handelsavtal som upprätthåller våra värderingar och sätter nya standarder för den globala handeln. Genom vårt avtal med Kanada bygger vi en bro till en av våra närmaste allierade, vilket kommer göra en verklig effekt för våra exportörer, företagare och anställda", skriver EU:s handelskommissionär Cecilia Markström i ett pressmeddelande.

Ceta-avtalet skulle egentligen ha undertecknats av parterna i förra veckan, men fick skjutas upp då Valloniens regionalparlament i Belgien sade nej till avtalet. Avtalet måste dock godkännas av ett rad länder i EU-parlamentet för att officiellt träda i kraft.

Likt flera andra av EU:s handelsavtal, såväl planerade som redan underskrivna, har Ceta kritiserats för att vara odemokratiskt och "driva multinationella korporationers intressen på bekostnad av människor och miljö".


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!