Ericssons kreditbetyg sänks

publicerad 3 maj 2017
Ericssons huvudkontor i Kista

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Krisen för den svenska telekomkoncernen Ericsson fortsätter. Nu sänker kreditvärderingsinstitutet Moody’s Ericssons kreditstatus.

Under de senaste åren har Ericsson varslat tusentals anställda bara i Sverige, och även ryktats lägga ner hela sin inhemska tillverkningsverksamhet. I förra veckan släppte Ericsson sin första kvartalsrapport för 2017 och uppvisade en förlust före skatt på sammanlagt 12,8 miljarder kronor.

– Det är en tuff marknad och operatörerna är utmanade, sade Ericssons vd Börje Ekholm till TT.

Nu har det ansedda kreditvärderingsinstitutet Moody’s sänkt Ericssons kreditstatus från Baa3 (investment grade) till Ba1 (speculative grade).

“Nedgraderingen av Ericssons kreditbetyg avspeglar den förväntade negativa inverkan på bolagets rörelseresultat och kassaflöde 2017 och 2018 på grund av stigande omstruktureringskostnader och nedskrivningar, som nyligen meddelats av företaget”, säger Moody’s vice vd Alejandro Núñez i ett pressmeddelande.

Moody’s skriver även i pressmeddelandet att Ericssons strategi med massvarslingar av anställda inte är en metod som kommer att göra företaget någon nytta i det långa loppet.

Att Ericssons kreditbetyg sänks innebär att bolaget kan få betala mer för sina lån eftersom det finns en högre risk att låna till bolag med lägre status.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!