MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 13 januari 2025

måndag 13 januari 2025

Den globala vapenindustrin blomstrar

publicerad 4 december 2024
– av Redaktionen
Krigen i Gaza och Ukraina har varit mycket gynnsamma för vapentillverkarna.

De 100 största vapenproducenterna i världen ökade sin försäljning med 4,2 procent under förra året, enligt Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI). Totalt uppgick försäljningen till cirka 6 882 miljarder kronor.

Förra året ökade åtskilliga vapenproducenter sin produktion i takt med den ökade efterfrågan orsakad av krigen i Ukraina och Gaza. Intäkterna från vapenförsäljning steg i alla regioner bland de 100 största företagen.

Av dessa 100 företag är 41 baserade i USA och redovisade intäkter på cirka 317 miljarder dollar, motsvarande omkring 3 454 miljarder kronor, vilket utgör hälften av de totala vapenintäkterna på listan.

Sex av företagen på topplistan är baserade i Mellanöstern och deras totala intäkter ökade med 18 procent förra året. De tre israeliska företagen på listan ökade sina intäkter med 13 miljarder dollar, motsvarande cirka 148 miljarder kronor. Det är den högsta siffran som registrerats av israeliska vapenproducenter i listan.

Vidare ökade de två ryska företagen på listan sina intäkter med 40 procent.

Lorenzo Scarazzato, forskare vid SIPRI:s program för militärutgifter och vapenproduktion, förutspår att vapenintäkterna troligen kommer att fortsätta öka även under nästa år.

Vapenintäkterna för de 100 största vapenproducenterna återspeglade fortfarande inte helt omfattningen av efterfrågan, och många företag har inlett rekryteringskampanjer, vilket tyder på att de är optimistiska om framtida försäljning, säger han i ett pressmeddelande.

Matpriserna skenar – upp 25 procent på tre år

Förstörelsen av europeiska ekonomin

publicerad 9 januari 2025
– av Sofie Persson
Priset höjdes på nästan 36 000 livsmedelsprodukter förra året.

Matpriserna har ökat med 25 procent de senaste tre åren, enligt en ny rapport från Matpriskollen. Under 2024 var det framförallt choklad, olivolja, kaffe och mejeriprodukter som blev dyrare.

Under 2024 ökade matpriserna med 2,8 procent och om även andra produkter inom dagligvaruhandeln inkluderas landar ökningen på 2,1 procent.

Prisökningarna har totalt sett nått 25 procent sedan januari 2022, enligt rapporten.

Ökningarna varierar mellan butiker, och under förra året märktes de främst hos City Gross, Ica Kvantum, Hemköp och Ica Supermarket. Samtidigt försöker vissa butiker konkurrera genom att hålla lägre priser.

Maxi jagar Willys om låga priser och man försöker i många fall matcha priserna. Prisskillnaden på jämförbara artiklar är cirka 4 procent mellan Willys och Maxi. Lidl som också erbjuder låga priser har samma prisnivå på direkt jämförbara artiklar som Willys, säger Ulf Mazur, vd och grundare och Matpriskollen i ett pressmeddelande.

36 000 produkter blev dyrare

Under 2024 ökade priset på nära 36 000 produkter. Särskilt markant var ökningen för kakao, vilket har gjort choklad i genomsnitt 17 procent dyrare. Även vinäger och oljor steg med 12 procent, där framför allt olivolja noterade en kraftig prisökning.

Kaffepriserna har nått sin högsta nivå sedan 1972, med en ökning på 18 procent under året. Mejeriprodukter har samtidigt stigit med 4,7 procent.

Ekologiska varor steg med 3,6 procent under året, enligt Matpriskollen.

Ryssland använder bitcoin i utrikeshandeln

publicerad 27 december 2024
– av Redaktionen
Rysslands finansminister menar att kryptovalutor kommer att bli mycket viktigare framöver.

Ryska företag har börjat använda bitcoin och andra digitala valutor vid internationella betalningar efter att lagändringar trätt i kraft som tillåter sådan användning i syfte att motverka effekterna av västerländska sanktioner. Det bekräftar landets finansminister Anton Siluanov.

De omfattande sanktionerna har gjort det svårare för Ryssland att bedriva handel inte bara med länder i Väst, utan också med viktiga partner som Kina och Turkiet. Detta eftersom lokala banker idag ofta är mycket försiktiga eller negativt inställda till transaktioner relaterade till Ryssland då de själva inte vill råka ut för repressalier eller utredningar från västerländska tillsynsmyndigheter.

Tidigare i år tillät Ryssland därför användandet av kryptovalutor i utrikeshandeln och har vidtagit flera åtgärder för att göra det lagligt att bryta kryptovalutor.

– Som en del av den experimentella verksamheten är det möjligt att använda bitcoins, som vi har utvunnit här i Ryssland, förklarade finansministern till tv-kanalen Russia 24.

Putin gillar bitcoin

– Sådana transaktioner förekommer redan. Vi anser att de bör utökas och utvecklas ytterligare. Jag är övertygad om att detta kommer att ske nästa år, fortsatte han och tillade att internationella betalningar i digitala valutor är framtiden.

Tidigare i december anklagade också president Vladimir Putin den amerikanska regeringen för att undergräva den amerikanska dollarns roll som reservvaluta genom att använda denna för politiska syften – något som tvingar många länder att istället söka andra alternativ.

Han pekade ut bitcoin som ett sådant exempel och sa att ingen i världen kan reglera eller kontrollera kryptovalutan. Presidentens kommentarer tyder på att den ryske ledaren ger sitt stöd till att öka användningen av kryptovalutor.

Ekonomiskribent om dysfunktionella elmarknaden: ”Ett misslyckat skämt”

Energikrisen

publicerad 12 december 2024
– av Markus Andersson
På grund av elpriserna har även en snabb dusch för många blivit en lyx de inte kan unna sig.

Under gårdagen var elpriserna i södra Sverige stundtals 18 000 procent högre än i mellersta delarna av landet – eftersom det råkade vara vindstilla i Tyskland.

Ekonomireportern Andreas Cervenka noterar att svenska elkunder har överdebiterats med mer än 300 miljarder kronor via sina elräkningar, och menar att den svenska elmarknaden ”börjar likna ett väldigt misslyckat skämt”.

Den som bor i Malmö eller ”Elområde 4” som tydligen är denna nations nya namn, får för en tiominuters dusch vid femsnåret i dag räkna med att betala drygt 31 kronor, inklusive moms”, skriver han i tabloiden Aftonbladet samtidigt som han ser hur elkunder i Sundsvall bara behöver betala 17 öre för samma dusch.

Det är en prisskillnad på 184 gånger eller 18 000 procent. Till detta kommer olika avgifter så egentligen är det ännu dyrare. Det är som om Malmöbor skulle betala 3 700 kronor för en liter mjölk och Sundsvallsborna en tjuga. Var är det ens som pågår?”, frågar han sig.

Enligt bedömare och analytiker är det Tysklands fel, och de är extremt beroende av vindkraft. När det inte blåser där dräneras istället Sverige på el via exportkablarna, och elen blir dyrare här hemma.

”Ett fattigdomsbevis”

Cervenka påpekar att mekanismerna bakom elpriserna är mycket förvirrande och att de skenande elpriserna fått svenskarna att sätta sig och googla dagens eller den aktuella timmens priser innan de exempelvis sätter på duschen

Något av ett fattigdomsbevis kan man tycka för ett av världens rikaste länder och som förra året faktiskt producerade mer el än vad vi gjorde av med. Skillnaden var rätt stor, hela 28 terawatttimmar, enligt Energimyndigheten.Det motsvarar 5,6 miljarder tiominutersduschar, för den som undrar”, slår han fast.

Andreas Cervenka. Foto: faksimil/AB/YT

Tidigare har makthavarna skyllt de extrema prisskillnaderna på brister i överföringskapaciteten i elnäten, och på EU:s direktiv infördes nyligen den nya modellen ”Flowbased” som påstods utnyttja elnäten mer effektivt.

Bedömare och experter var kritiska mot den nya modellen och varnade för att priserna skulle rusa ytterligare – och av allt att döma hade de rätt.

”Herrelöst elnätsmonopol”

Enligt elmarknadsanalytikern Bengt Ekenstierna får den svenska elmarknaden med ”Flowbased” en ännu starkare koppling till Tyskland än tidigare och han är bedrövad över att svenska politiker tycks ha övergett alla försök att påverka andra EU-länders syn på elmarknaden.

Det är varje politikers skyldighet att slå näven i bordet och arbeta för att förändra när tillämpade EU-regelverk leder till sådana effekter som det fått på elmarknaden i Sverige de senaste 3 åren. Elkunderna har överdebiterats med mer än 300 miljarder kronor via sina elräkningar”, konstaterar han i ett nyhetsbrev.

” … och då har jag inte räknat in de 100 miljarder överdebiteringar som sker via skenande och okontrollerade elnätsavgifter från ett herrelöst elnätsmonopol”, fortsätter han.

300 miljarder är en summa som är så stor att den är svår att greppa enligt Cervenka som avslutar med att meddela att han ska ta en ”lång dyr dusch” och försöka förtränga det han just läste.

Det måste vara någon som driver med oss”, avslutar han.

Musks förmögenhet passerar 400 miljarder dollar

publicerad 12 december 2024
– av Sofie Persson
Elon Musk
Musk har nästan fördubblat sin förmögenhet sedan 2022.

Elon Musk har blivit först i världen att inneha en förmögenhet på över 400 miljarder dollar, enligt Bloombergs miljardärsindex. 

Den senaste milstolpen nåddes under veckan när SpaceX och dess investerare köpte insideraktier för 1,25 miljarder dollar. Affären värderas av raketföretaget till cirka 350 miljarder dollar, motsvarande 3 843 miljarder svenska kronor och gör bolaget till den mest värdefulla privata ”startupen” i världen.

Den nya värderingen ökade Musks noterade förmögenhet med cirka 50 miljarder dollar och lyfte honom över gränsen på 400 miljarder dollar, rapporterar Bloomberg. Det vill säga cirka 4 392 miljarder svenska kronor.

Donald Trumps valseger har också bidragit till Musks växande förmögenhet, och Teslas aktievärde har stigit med 65 procent sedan november.

Musks förmögenhet har ökat med 200 miljarder dollar sedan 2022 och hans senaste förmögenhetshopp bidrog också till att världens 500 rikaste människor totalt nu äger mer än 10 biljoner dollar (10 000 000 000 000) – ungefär lika mycket som den sammanlagda bruttonationalprodukten i Tyskland, Japan och Australien förra året.