Coronakrisen ett hårt slag mot svenskarnas privatekonomi

Coronarepressionen

publicerad 30 augusti 2021
- av Sofie Persson

Coronakrisen och nedstängningspolitiken har drabbat svenskarnas privatekonomi hårt att döma av Kronofogdens undersökning. Närmare var femte svensk hade svårt att klara sina utgifter i januari 2021, en markant ökning jämfört med bara 5,7 procent i maj 2020.

Kronofogden har genomfört en undersökning gällande privatekonomins utveckling under coronakrisen i samarbete med Högskolan i Halmstad och Lunds universitet. Undersökningen genomfördes via en enkät som skickades ut vid två tillfällen. Den första skickades ut i maj 2020 där 1518 svar samlades in, därefter skickades en andra enkät ut under januari 2021 där 2057 svar samlades in och man har sedan jämfört resultaten.

Resultatet visar att många har drabbats av sämre ekonomi sedan krisens inledning. Exempelvis svarade 9 procent under maj 2020 att de någon gång under det senaste året inte haft tillräckligt med pengar för att betala alla räkningar. I januari 2021 låg samma siffra på 29 procent.


Annonser:


På frågan om den svarande kommer att få problem med att klara av att täcka sina utgifter den närmaste månaden svarade 18,5 procent ja i januari 2021. I maj 2020 låg siffran endast på 5,7 procent. Detta innebär att närmare var femte svensk anser sig ha svårt att klara sina utgifter.

Barnfamiljer har drabbats särskilt hårt ekonomiskt visar undersökningen. Speciellt hårt drabbade är ensamstående föräldrar. I maj 2020 svarade 17 procent av de ensamstående föräldrarna att de någon gång eller flera gånger under de senaste 12 månaderna inte kunnat betala alla räkningar, amorteringar eller räntor på förfallodagen, en siffra som hade stigit till hela 42 procent i januari 2021.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.