Coca-Cola upphör med tillverkningen i Venezuela

publicerad 24 maj 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Coca-Cola upphör med all tillverkning i Venezuela sedan landet, som är på väg mot ekonomiskt kaos, drabbats av en akut sockerbrist.

För att Coca-Cola ska produceras i Venezuela behöver Coca-Cola raffinerat industrisocker som tillverkats av en statlig venezuelansk myndighet.

Detta kommer att påverka produktionen av sockerhaltiga drycker under de kommande dagarna, säger en talesperson för Coca-Cola till CNN.

Sockerbristen i Venezuela sker i samband med att landet är på väg mot ett fullskaligt ekonomiskt och politiskt kaos. President Nicolas Maduro har vägrat att genomföra en folkomröstning om huruvida han ska fortsätta leda landet, vilket har lett till att protesterna mot honom har ökat.

Protesterna mot Maduro är inget nytt fenomen i Venezuela och har pågått sedan 2014. Då svarade Maduro med att peka ut USA som medskyldiga till protesterna

– Åk hem och konspirera i Washington. … Jag tar inte order från någon i världen. Vi står fast beslutna att försvara vårt land, sade Maduro då.

Internationella valutafonden, IMF, räknar med att inflationen i Venezuela kommer att stiga med nästan 500 procent i år och med 1 600 procent nästa år.

Utöver en akut sockerbrist råder det brist på mejeriprodukter och elektricitet. Bland annat har president Maduro valt att flytta fram tidszonen med en halvtimme för att spara energi.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!