Chefsekonom sjukdomsförklarar Europas banker

publicerad 11 juli 2016
Deutsche Banks huvudkontor i Frankfurt

De europeiska bankerna är i väldigt dåligt skick och är i akut behov av 1,4 biljoner kronor. Den analysen kommer från Deutsche Banks chefsekonom David Folkerts-Landau.

Enligt Folkerts-Landau är de europeiska bankerna i akut behov av en räddningsfond, som skulle uppgå till över 1,4 biljoner kronor. Han pekar främst på de italienska bankerna som de mest utsatta.

EU behöver omgående en räddningfond på 150 miljarder euro för att rekapitalisera sina banker, särskilt de i Italien. Europa är för tillfället extremt sjukt och måste börja ta itu med sina problem extremt snabbt, säger David Folkerts-Landau i en intervju med tyska Die Ziet, enligt Bloomberg, och tillade.

Jag är ingen domedagsprofet, jag är realist.

Det handlar om att de europeiska bankerna är kraftigt belånade och bara de italienska bankerna har lån på uppemot 360 miljarder euro, motsvarande 3,4 biljoner kronor.

Flera ekonomer har tidigare pekat på att EU måste “baila” ut bankerna, det vill säga förse dem med statligt kapital för att de inte ska gå omkull, liknande det som USA gjorde under finanskrisen 2008, då flera storbanker och andra företag fick pengar av den amerikanska staten för att undvika att gå i konkurs.

Även svenska banker har pekats ut som några av de högst belånade i världen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!