Brittisk studie: Rekordstort lönegap mellan vd och arbetare

Välfärdskollapsen

publicerad 1 september 2024
- av Jan Sundstedt
Verkställande direktörer vd psykopater
Den brittiske vd:n tjänar omkring 482 gånger mer per år än en genomsnittlig brittisk heltidsanställd.

En ny studie från Storbritannien avslöjar att den ekonomiska klyftan mellan landets högsta chefer och den genomsnittlige arbetaren är större än någonsin. Idag tjänar verkställande direktörer för de största brittiska företagen mer på ett år än vad en genomsnittlig arbetare kan förvänta sig att tjäna under en hel livstid.

Den färska studien, från brittiska tankesmedjan rapport från High Pay Centre som granskar ekonomisk ojämlikhet, visar att medianlönen för vd:ar i Storbritanniens 100 största börsnoterade företag (FTSE 100) nådde rekordhöga 4,19 miljoner pund år 2023.

Det motsvarar cirka 120 gånger mer än vad en vanlig heltidsanställd brittisk arbetare tjänar per år, som enligt rapporten ligger på 34 963 pund.

Den enorma löneskillnaden mellan företagens toppchefer och resten av den brittiska arbetskraften är ett resultat av faktorer som minskat fackligt medlemskap, låga nivåer av arbetarnas deltagande i företagsbeslut och en företagskultur som sätter investerarnas intressen före arbetare, kunder, leverantörer och andra intressenter, säger Luke Hildyard, direktör för High Pay Centre.

Rapporten visar också att det nu finns fler vd:ar som tjänar över tio miljoner pund årligen, med nio företag som delade ut åttasiffriga lönepaket 2023, jämfört med fyra företag året innan.

Aztra Zenecas vd i topp

Astra Zenecas vd Pascal Soriot toppar listan för andra året i rad med en inkomst på 16,85 miljoner pund (omkring 220 miljoner kronor) – vilket är hela 482 gånger mer än vad en genomsnittlig brittisk heltidsanställd tjänar per år.

Den kraftiga ökningen av chefernas löner sker samtidigt som många brittiska hushåll kämpar med stigande levnadskostnader och låg löneutveckling. Kritiker menar att företagens generösa ersättningar till sina högsta chefer försvårar möjligheterna att finansiera löneökningar för resten av arbetskraften.

Luke Hildyard varnar för att den växande klyftan mellan de högst betalda och den genomsnittlige arbetaren kan få långtgående konsekvenser för brittisk ekonomi och samhället i stort.

Dessa utvecklingar har varit mycket gynnsamma för dem på toppen, men det är mer tveksamt om de verkligen är till fördel för landet som helhet, tillägger han.

Medan vd-lönerna fortsätter att skjuta i höjden, finns en växande oro för att den ekonomiska ojämlikheten riskerar att underminera sammanhållningen i det brittiska samhället. Många menar att om denna trend fortsätter kan det leda till ökade sociala spänningar, med ett ytterligare polariserat samhälle där den vanliga medborgaren alltmer ställs på undantag.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!