De svenska livsmedelspriserna fortsätter att skena och många vittnar om hur de inte längre har råd att köpa näringsriktig mat.
Samtidigt visar en granskning att Sveriges 25 största matbutiker tagit ut 850 miljoner i vinst bara sedan förra året – ett agerande som Svensk Dagligvaruhandels högsta chefer tycker är fullt rimligt.
På tre år har matpriserna i snitt ökat med 25 procent – men många produkter har i praktiken blivit mycket dyrare än så.
I praktiken har de återkommande höjningarna tillsammans med andra ökade levnadsomkostnader gjort att många inte längre har råd att köpa fullgod mat, utan fått övergå till billigare alternativ för att mätta sig själva och sina familjer.
Under den gångna veckan har ett stort antal svenskar därför valt att bojkotta de stora matbutikerna i en förhoppning att detta skulle kunna leda till prissänkningar, och att livsmedelskedjorna gör miljardvinster samtidigt som situationen är så dyster för många hushåll betraktas av många som mycket provocerande.
Företrädare för livsmedelsbranschen har försvarat sig med att det inte är de som bär skulden för prishöjningarna – utan att det beror på inflation, globala kriser, missväxt och liknande. Man har också pekat på att många butiker går med förlust och att det inte är någonting konstigt med att man gör miljardvinster – eftersom man verkar i en ”väldigt investeringsintensiv bransch”.
”För jäkligt”
En granskning från statsradion P4 visar dock att de 25 största matbutikerna i Sverige bara sedan 2024 har tagit ut 850 miljoner kronor i aktieutdelningar – och att enstaka butiker tagit ut så mycket som 100 miljoner i vinst.
– Jag tycker det är för jäkligt, det är hemskt, säger en upprörd kund till kanalen.
En Ica Maxi-butik i Haninge och två matbutiker i Strömstad, vid norska gränsen, har tillsammans tagit ut omkring 100 respektive 200 miljoner kronor i utdelning det senaste dryga året, och Rolf Dotevall, professor i handelsrätt, anser att vinstuttagen är stötande.
– Man kan ju bestämma sig för att inte föreslå någon utdelning, att man inte ska dela ut något till aktieägarna, föreslår han.
”Enda sättet”
Svensk Dagligvaruhandels vd, Karin Brynell, anser dock inte att det är någonting konstigt alls med vinsterna och pekar på att det är pengar som motiverar människor att överhuvudtaget driva matbutiker.
– Alla företag i Sverige måste få lov att tjäna pengar, det är enda sättet att vilja driva bolag, slår hon fast.
Kritiker har också länge pekat på att ett fåtal aktörer, med Ica i spetsen, i praktiken har en monopolliknande ställning över livsmedelshandeln i Sverige och att det är mycket svårt för mindre aktörer att slå sig in på marknaden.
På många håll i Sverige kontrollerar en eller två kedjor hela marknaden, vilket också bedöms göra det mycket enkelt att trissa upp priserna.