En skatt har införts i samband med att Spaniens regering valde att införa ett dekret som betyder att privata husägare inte ska kunna samla och lagra solenergi billigare än statsunderstödda leverantörer. Skatten är precis tillräckligt stor för att det inte ska vara lönsamt att ha solpaneler hemma.
Kritiken har inte låtit vänta på sig.
”Spanien har privatiserat solen utan att rådfråga medborgarna, solsystemet och universum”, skriver El Pais.
Regeringen föreslår att energiförbrukningen implementeras steg för steg så att den spanska energisystemet inte påverkas nämnvärt. Genom att implementera solenergin i landet får regeringen fria händer till att höja och sänka solskatten efter behov, enligt El Pais. Man förbehåller sig därmed rätten att ta skatt för solens energi och göra det så svårt som möjligt för enstaka medborgare som vill vara mer självständiga.
Innan dekretet tog det 12 år att vinna tillbaka sin investeringen om man installerar solpaneler hemma. Efter dekretet kommer det att ta ytterligare 23 år. Detta enligt beräkningar som det spanska solcellsförbundet, UNEF, gjort.
– Av alla tänkbara scenarier så är detta det värsta, säger José Donoso, ordförande i UNEF till El Pais.
Samtidigt rapporteras det att Spaniens solenergiindustri – som är en av de största aktörerna inom förnyelsebar energi i EU – är på väg mot konkurs. Enligt producenter kommer det vara oförmöget att driva solenergi och det kommer att slå hårt mot bankerna och i sin tur leda till att många arbetare blir tvungna att sägas upp, skriver Russia Today.
Alexander Almqvist
alexander.almqvist@nyadagbladet.se