Ett rekordartat fåtal barn föds i Sverige, och orsakerna uppges vara många – från krig, klimatalarmism och ekonomisk oro till rädsla inför förlossning.
Fyrabarnsmamman Anna Björklund menar att den snabba digitaliseringen och den ökade skärmanvändningen har haft stor påverkan och beskriver hur barn idag ofta uppfattas som ett jobbigt störningsmoment som många helst vill slippa.
Regeringen meddelade nyligen att man tillsätter en expertgrupp som ska kartlägga varför födelsetalen sjunker och om utvecklingen kan vändas. Arbetet tar avstamp i en liknande utredning som nyligen genomförts i Finland.
En av gruppens medlemmar är fyrabarnsmamman, poddaren och författaren Anna Björklund, och i statstelevisionen SVT lyfter hon digitaliseringen som en möjlig nyckelfaktor.
– Jag personligen tror att en pusselbit är att vi som får barn nu eller skulle ha fått barn nu är den första generationen som är uppvuxna på internet.
”Pockar på närvaro”
Björklund är osäker på om trenden går att bryta, men ser ändå möjligheter att påverka utvecklingen. Hon beskriver hur barn idag ofta uppfattas som påfrestande – inte nödvändigtvis på grund av barnen själva, utan för att de vuxna inte är närvarande.
– Jag har märkt att folk uppfattar barn som väldigt jobbiga. Att man pratar om barn som väldigt jobbiga, och när jag berättar att jag har många barn så säger folk att det låter jobbigt. Det de menar då är att barn pockar på närvaro i rummet, och om man inte lyssnar på de små djuriska signalerna hos en bebis så skriker den.
– När föräldrar har så många saker som konkurrerar om just deras uppmärksamhet och som får dem att inte vara närvarande i rummet, så uppfattas barnen som väldigt jobbiga. Då är ju frågan, är det barnen som ska bort eller ska människor som art lära sig igen att vara närvarande i rummet? Jag personligen tror kanske det senare, säger hon.

I Finland, där födelsetalen också fallit till rekordlåga nivåer, har en statlig utredning nyligen analyserat orsakerna till det minskande barnafödandet. Anna Rotkirch, forskningsprofessor och direktör för Finlands institut för befolkningsforskning, pekar i statstelevisionen särskilt på svårigheten att hitta rätt partner.
– Det här är en ny trend, de unga vuxnas parförhållanden håller inte alls lika länge som de gjorde för tidigare generationer, förklarar hon.
Även Rotkirch framhåller digitaliseringen som en möjlig förklaring till de förändrade relationerna.
– Det är svårt att se något annat som skulle ha förändrats globalt under de senaste 15 åren när vi ser den här oväntat starka nedgången i fruktsamhet.
”Försämrar unga kvinnors mentala hälsa”
Befolkningsforskaren betonar att mer forskning krävs för att förstå digitaliseringens fulla påverkan på födelsetalen. Men redan nu finns tydliga tecken på att skärmtid och sociala medier har negativa effekter – särskilt på unga kvinnors psykiska hälsa.
– Vi vet att i synnerhet sociala medier har försämrat unga kvinnors mentala hälsa, och vi vet att problem med mental hälsa och ensamhet gör det mycket svårare att få en partner och bilda familj, säger hon och tillägger:
– Det påverkar också relationernas kvalitet. Vi vet att skärmtid i sig, oberoende av vad du gör på manicken, gör dig mindre nöjd med din parrelation och ökar risken för skilsmässa.