I veckan utsattes det viktiga fornlämningsområdet Anundshög för omfattande plundring – av allt att döma med hjälp av metalldetektor.
– Först blir man arg och sedan blir man ganska tom. Det är svårt att hitta ord faktiskt, säger den uppgivna arkeologen Sara Wisén Saveca.
Någon eller några har i skydd av mörkret grävt över 50 gropar av varierande storlek i marken vid det vikingatida fornminnesområdet utanför Västerås.
Händelsen har vållat bestörtning både bland experter och allmänhet, och även om arkeologer bedömer att historiska föremål som legat i jorden nu är borta är det oklart vilka skatter plundrarna faktiskt fått med sig.
– Några har troligtvis gått med metalldetektor och satt ner spaden i marken där man har fått indikationer. De har tagit bort det som vi skulle vilja gräva ut arkeologiskt för att få kunskap om vikingatiden, säger Nina Eklöf, chef för Västerås museer.
”Legat här i tusentals år”
Hon håller tummarna för att tjuvarna hade otur och bara hittade moderna, borttappade föremål, exempelvis järnspikar och hästskor – men påpekar att det lika gärna kan vara artefakter från bronsåldern eller andra historiska epoker som nu gått förlorade för vetenskapen.
– Eftersom den här platsen fortfarande är en av de platser i Sverige som rymmer mycket kunskap, kan de också ha tagit med sig viktig information för att förstå den här vikingatida platsen.
– Det går inte att förklara känslan av hur någonting så snabbt förstör någonting som har legat här i tusentals år, fortsätter hon.
”Vandalisering av vårt gemensamma kulturarv”
En polisanmälan om fornminnesbrott har upprättats, och polisen uppger att man besökt boende i närheten i förhoppningen att någon ska ha observerat tjuvarna.
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) är en av många som uppmärksammat illdådet och meddelar att det inträffade gör henne ”heligt förbannad”.
”Det här är inte bara stöld – det här är en rent oanständig vandalisering av vårt gemensamma kulturarv”, konstaterar hon på sociala medier.
En historiskt viktig plats
Anundshög är Sveriges största gravhög och ligger i Badelunda, cirka fem kilometer öster om Västerås i Västmanland. Gravhögen mäter omkring nio meter i höjd och har en diameter på 64 till 68 meter. Den uppfördes under yngre järnåldern, någon gång mellan år 500 och 1050 e.Kr., och tros ha varit en central plats för maktutövning och evenemang under denna period. Under medeltiden användes området också som tingsplats.
Området kring Anundshög är rikt på fornlämningar, däribland flera skeppssättningar, mindre gravhögar, stensättningar, en labyrint samt en uppseendeväckande runsten – Vs 13 – som är över tre meter hög. Runinskriften lyder: "Folkvid reste alla dessa stenar efter sin son Heden, Anunds broder. Vred högg runorna."
Enligt traditionen gick den medeltida Eriksgatan, den historiska färdväg som nyvalda kungar färdades längs för att erkännas av landskapen, förbi Anundshög, vilket markerats av resta stenar längs vägen. I dag är Anundshög ett välbesökt kulturarv med guidade turer, informationsskyltar och återkommande evenemang som exempelvis Arkeologidagen.