Tusentals brittiska flickor har de senaste decennierna utsatts för sexuella övergrepp, våldtagits eller hållits som sexslavar av så kallade ”groominggäng”, där ledarna oftast varit av pakistansk härkomst.
Trots att övergreppen varit systematiska och omfattande tystades dessa ner av brittiska myndigheter – och nuvarande premiärminister Keir Starmer pekas ut som ansvarig för mörkläggningen i sin tidigare roll som riksåklagare.
Redan under slutet av 1980-talet började unga utsatta flickor i flera städer i norra England utnyttjas av pakistanska gäng. Flickorna drogades med narkotika eller alkohol och utsattes för grova våldtäkter.
I efterhand har det framkommit att myndigheterna låtit bli att ingripa – bland annat av rädsla för att anklagas för ”rasism”.
– Jag vill se ansvariga ställas till svars för grovt tjänstefel, säger den tidigare polisen Maggie Oliver till svenska statskanalen SVT, som nyligen släppt en dokumentär om händelserna.
Missförhållandena ledde till att Oliver sa upp sig och istället blev en av de mest framträdande kritikerna mot myndigheternas passivitet.
”De stal min barndom”
Oliver är långtifrån ensam om kritiken, där även utländska kommentatorer som Trumps rådgivare Elon Musk har uppmärksammat skandalen och gått till hårt angrepp mot den brittiska regeringen.
”De ansvariga borde få det högsta straffet. Häng dem för förräderi”, skrev han bland annat i ett utspel i början av januari.
Good. They should receive the severest punishment. Hang them for treason.
— Elon Musk (@elonmusk) January 1, 2025
Det faktum att de pakistanska grooming- och pedofilgängen kunnat fortsätta sin framfart i decennier trots larmen om övergreppen har lett till en utbredd folklig ilska mot brittiska politiker och myndigheter. Många menar att landets makthavare bär blod på sina händer och är starkt medskyldiga till att flickornas liv förstörts.
– Det enda sättet att orka var att stänga av allt. De stal min barndom, berättar Elisabeth som var 14 år första gången hon våldtogs.
Hon berättar att hon hölls fången i en lägenhet och dagligen våldtogs av olika män.
– De här männen förstörde liv, och myndigheterna hjälpte dem att göra det, fortsätter hon.
”En mörkläggning”
Elisabeth lämnades kvar i pedofilnätverkets lägenhet trots att hon var minderårig, och hon är långtifrån ensam om att drabbas av myndigheternas svek där polisen avstod från att agera.
– Det var en mörkläggning. De ville inte att det skulle bli känt att sådana här sexualbrott pågick i landet, förklarar Maggie Oliver.

Många menar att det är Storbritanniens allra högsta politiska ledning som bär det yttersta ansvaret för att pedofilnätverket inte stoppades – och man pekar särskilt ut premiärminister Keir Starmer som skyldig till mörkläggningsskandalen.
Starmer var tidigare riksåklagare och formellt ytterst ansvarig när ett mycket stort antal fall av sexuella övergrepp mot barn ignorerades eller tystades ner av myndigheterna.
– Det fanns ingen högre upp att vända sig till. Så jag anser att han är medskyldig och visste precis vad som pågick och han lät det fortsätta hända. För mig är det oförlåtligt, argumenterar Oliver vidare.
Starmer bedyrar sin oskuld
Det faktum att de brittiska etablissemangspolitikerna har sagt nej till en nationell utredning av skandalen har ytterligare stärkt anklagelserna om mörkläggning – där kritiker betraktar oviljan att gå till botten som ett bevis på att man försöker skydda sig själva och sina vänner.
Starmer hävdar själv att han inte gjort något fel utan menar istället att han ”tog tag i det här problemet direkt”.
– Jag återöppnade fall som hade lagts ner och jag startade det första stora åtalet mot pakistanska groominggäng, påstår han.
Keir Starmer: no inquiry into grooming gangs, everyone calling for one is far-Right, know your place, your betters have spoken. pic.twitter.com/cbFJTbyH31
— Sam Ashworth-Hayes (@SAshworthHayes) January 6, 2025
Andra pekar på att ledande politiker inte bara agerat alldeles för sent – utan att man fortfarande inte lyckats få bukt med problemen, och att brittiska flickor än idag utsätts för systematiska övergrepp av utländska gäng.
Rotherham, en engelsk stad med drygt 100 000 invånare, brukar pekas ut som det främsta skräckexemplet på hur korrupt och inkompetent myndigheterna agerat. Redan under tidigt 1990-tal var missförhållandena de facto välkända i staden – men trots att både politiker och polis larmats vid åtskilliga tillfällen kunde övergreppen fortgå i decennier. Trots stadens ringa storlek bedöms minst 1400 flickor ha utnyttjats, våldtagits eller sålts som sexslavar i staden mellan slutet av 80-talet och 2013.