Finland har återigen utsetts till världens lyckligaste land enligt en ny rapport. De fyra högsta placeringarna i rangordningen innehas samtliga av nordiska länder.
Sedan 2012 har World Happiness Report mätt lycka globalt. Rapporten baseras på faktorer som förväntad livslängd, korruption, BNP per capita, socialt stöd och individens frihet att fatta egna beslut. Dessutom får cirka 1 000 deltagare från 140 länder bedöma sin livskvalitet på en skala från 0 till 10 genom att svara på över 100 frågor.
Finland utses för åttonde året i rad till världens lyckligaste land. I rapporten får landet ett genomsnittsbetyg på 7,736.
Danmark och Island placerar sig på andra respektive tredje plats med genomsnittsbetygen 7,521 och 7,515. Sverige följer på fjärde plats med 7,345, medan Norge är det nordiska land som rankas lägst på en sjundeplats.
Stark frihetskänsla
Finlands förstaplacering förklaras av landets starka ekonomi, fungerande sociala trygghet, goda familje- och vänskapsrelationer, hög livslängd och låg korruption.
Finländare har generellt ett högt förtroende för både myndigheter och varandra. Dessutom upplever många en stark känsla av frihet, särskilt när det gäller livsval.
– Det finländska samhället är väldigt flexibelt då det kommer till livsomställningar. Det här är en av nycklarna till ett lyckligt liv, säger forskaren Jennifer De Paola på Helsingfors universitet enligt finska statskanalen Yle.
”Ordet lycka förvirrar människor”
Vidare påpekar hon att det snarare handlar om nöjdhet än ren lycka.
– Användningen av ordet lycka förvirrar människor. Vi undrar ofta hur finländarna kan vara lyckligast när de inte ens ler.
Bland de länder som återfinns lägst i rapporten finns Libanon, Demokratiska republiken Kongo och Jemen. Afghanistan hamnar längst ner på listan som världens minst lyckliga land.