Den finska regeringen backar nu från planerna på höjd sockerskatt. Institutet för hälsa och välfärd kritiserar politikernas beslut och anser att skatten behövs för att förbättra folkhälsan.
Förra året beslutade den finska regeringen att införa en hälsoskatt på livsmedel med höga halter av transfetter, socker och salt. Skatten skulle bidra till att minska ett budgetunderskott på 12 miljarder euro, men motiverades även med att ohälsosam kost orsakar hälsoproblem som blir kostsamma för samhället.
Skatten på godis och choklad var planerad att höjas från 14 procent till den allmänna skattesatsen 25,5 procent.
Nu har regeringen beslutat sig för att backa gällande skattehöjningarna på godis, rapporterar finska statskanalen Yle. Enligt finansminister Riikka Purra fick förslaget kritik under remissrundan, och dess förenlighet med EU:s regelverk bedömdes som osäker.
På Institutet för hälsa och välfärd (THL) är man kritiska till regeringens beslut. Sockerskatten var en del av ett större initiativ där den skulle kombineras med sänkta skatter på hälsosamma livsmedel.
– Vi ville förmedla att THL allra främst stöder medborgarnas hälsa och välmående genom att styra konsumtionen, säger Heli Kuusipalo, ledande sakkunnig vid THL.
Godistillverkare nöjda
Godisföretaget Fazer, som tidigare kritiserade skattehöjningen och kallade den för ”Fazer-skatt”, välkomnar regeringens beslut. Bolaget tackar regeringen för att ha lyssnat på branschens invändningar.
”Jag är mycket nöjd med regeringens beslut att återta sitt förslag om momshöjning på godis och choklad. I samarbete med andra aktörer inom livsmedelsbranschen har vi sedan förra våren fört en dialog om ämnet med regeringspartierna och viktiga intressentgrupper”, kommenterar koncernchefen Christoph Vitzthum i ett pressmeddelande.
Skattehöjningen satte käppar i hjulet för Fazers nya chokladfabrik i Lahtis, men nu meddelar man att utvecklandet av fabriken kan fortsätta.
Istället för hälsoskatten kommer regeringen att höja skatterna på vin samt även avskaffa skattelättnader för elanvändning i gruvor och datacenter.