Finlands regering vill beskatta elbilar hårdare

publicerad 14 mars 2024
- av Sofie Persson
Riikka Purra vill se flera skattehöjningar för att komma till rätta med den försämrade ekonomin.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Elbilar kan komma att beskattas hårdare i framtiden i Finland, enligt finansminister Riikka Purra. Vidare kan det införas en skattehöjning på produkter med höga halter av socker, transfetter och salt.

Under mitten av april ska den finska regeringen förhandla kring statsfinansernas budgetramar för de närmsta åren, något som förväntas bli svårt. Redan i våras kom man överens om nedskärningar på cirka sex miljarder euro, men det behövs fler åtgärder. Detta beror bland annat på att den ekonomiska tillväxten är återhållsam, statsskulden fortsätter växa och Finland riskerar även att bryta mot EU:s budgetregler. I år förväntas statens budgetunderskott landa på över 12 miljarder euro.

Underskottet i den offentliga ekonomin överskrider redan EU-gränsen på tre procent och nivån på statsskulden närmar sig 80 procent av BNP, enligt Purra. En åtgärd är att se över beskattningen av el, särskilt elfordon.

Beskattningen av el måste ses över, och det berör också beskattningen av fordon och trafik. De som kör elbil kommer att beskattas hårdare i framtiden, deklarerade hon under ett seminarium arrangerat av Skattebetalarnas centralförbund på onsdagen, enligt statskanalen Yle.

Socker och transfetter

Även andra skattehöjningar kan bli aktuella, då de inte kan undvikas trots nedskärningarna. Däremot anser man inte att det är vettigt att beskatta arbete hårdare, eftersom man vill ha fler personer i arbete i Finland.

Höjd skatt på ohälsosamma livsmedel är en bättre idé, säger Purra. Hälsoskatter eller sockerskatter skulle kunna spela sin egen roll tillsammans med beskattning av nikotinprodukter och alkohol. Transfetter, salt och socker används överdrivet jämfört med alkohol och tobak.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!