Sverigedemokraterna har länge profilerat sig som ett av EU:s mest Israelvänliga partier och har arbetat intensivt för att omfamnas av israeliska politiker och slippa stämpeln som ett ”nazistiskt” eller ”antisemitiskt” parti.
Nu har alla pro-israeliska ansträngningar till slut burit frukt och Benjamin Netanyahus regering låter meddela att man vill inleda dialog med det svenska partiet.
Partiets företrädare har bland annat gjort flera resor till landet för att blidka de israeliska makthavarna. I höstas uppmärksammade Nya Dagbladet också hur företrädaren för partiet, riksdagsledamoten Alexander Christiansson, gråtande föll ner på knä inför en grupp judiska bosättare.
SD Alexander Christiansson på besök i Israel. Vad är detta för Pajaserier? https://t.co/swmmtzYZHJ
— Herzlich von Rystekvast (@henryrystekvist) September 23, 2024
Även partiledaren Jimmie Åkesson har känt sig nödgad att åka till Jerusalem för att få den israeliska regeringen att sluta ta avstånd från partiet och flera högt uppsatta SD-profiler har gjort stor sak av att Sverigedemokraterna är ett av de mest pro-israeliska partierna i hela Europa.
Bra jobbat @weimers! Sverigedemokraterna är det tredje mest Israelvänliga partiet i EU-parlamentet. https://t.co/yXaPIaNM8W
— Richard Jomshof (@RichardJomshof) April 21, 2024
Allra störst ansträngningar för att Israel ska förlåta Sverigedemokraterna för den nationalistiska politik partiet drivit historiskt har kanske EU-parlamentarikern Charlie Weimers stått för.
Den tidigare KD-toppen har kommit med en rad hårt kritiserade utspel – och bland annat föreslagit att Sverige tillsammans med Israel börjar genomföra utomrättsliga lönnmordskampanjer i Iran.
– Gängen avskräcks inte förrän vi samarbetar med USA och Israel för att likvidera gängledare som sitter säkert i tredje land, hävdade han bland annat, och många kritiker försökte förklara att svenska myndigheter inte brukar lönnmörda människor.
Krävde ursäkt för förintelsen
Tidigare har SD:s försök till relationsbyggande helt avfärdats och förkastats – så sent som i november krävde Israels ambassadör i Sverige, Ziv Nevo Kulman, att Sverigedemokraterna ber om ursäkt för partiets ”historiska kopplingar till antisemitism och förintelseförnekelse”.
Den sverigedemokratiska delegationen i Israel har idag haft ett möte med Amichai Chikli, diasporaminister och minister för kampen mot antisemitism.
Det är uppenbart att våra respektive partier, och även nationer, har många gemensamma grundläggande värden. (1/2) pic.twitter.com/HwgpYiSRA9— Jimmie Åkesson (@jimmieakesson) January 29, 2024
Enligt Kulman skulle en officiell ursäkt från SD:s sida visa ”en vilja att erkänna historiska misstag”.
– Vår policy rörande högerextrema partier med nazistiska rötter har inte förändrats, förklarade ambassadören.
– Men (SD) måste definitivt ägna sig åt en hel del självrannsakan av sitt egna förflutna. De måste be om ursäkt för allt de har gjort, till Förintelsens offer och för Förintelsens minne, och de måste definitivt tänka på en framtid där de gör mer för att bekämpa antisemitism. Det är en lång process, krävde Kulman vidare.
”Oerhört positivt”
Huruvida SD hörsammade kraven och bad Israel om förlåtelse för sin historia är oklart. Klart är däremot att den israeliska regeringen inte längre kommer att bojkotta partiet och har fattat beslut om att inleda dialog med svenska SD, spanska Vox och Nationell samling i Frankrike.
Israels regering har beslutat att även officiellt släppa sin bojkott mot SD.
Efter att i flera år arbetat för att normalisera relationen kan jag nu konstatera att vi framöver kommer att kunna föra dialog om viktiga frågor av gemensamt intresse. https://t.co/v35mG93AWR
— Charlie Weimers MEP (@weimers) February 24, 2025
”Beslutet fattades efter en rad diskussioner på ministernivå, där det fastställdes att dessa partier inte har antisemitiska eller antiisraeliska inslag. Israel kommer dock fortfarande att avstå från att samarbeta med partier som är fläckade av antisemitism såsom det österrikiska Frihetspartiet”, skriver Jerusalem Post.
SD:s utrikespolitiske talesman, Aron Emilsson, beskriver beskedet som ”oerhört positivt” och konstaterar att man ”arbetat länge med att förbättra relationerna”.