Åkesson på ”hemligt” besök i Israel

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 29 januari 2024
- av Jan Sundstedt
Jimmie Åkesson med gruppledare Linda Lindberg, ordförande i utrikesutskottet, Aron Emilsson samt EU-parlamentarikern Charlie Weimers.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


SD-ledaren och tre av hans närmaste kollegor är på inofficiellt besök i Israel – en visit som inte utannonserats i förväg.

Förutom att fördjupa våra relationer med den israeliska regeringen och det israeliska civilsamhället är vi här för att visa vårt stöd till Israel i en svår tid”, kommenterar Jimmie Åkesson själv.

Det var Bonniertidningen Expressen som först uppmärksammade att Åkesson och partiets gruppledare Linda Lindberg, ordförande i utrikesutskottet Aron Emilsson samt europaparlamentarikern Charlie Weimers, är i Israel på inbjudan av Likudorganet Rådet för internationella relationer.

I Israel besöker Åkesson under dagen bland annat förintelsemuseet Yad Vashem – men besöket är ingenting som aviserats offentligt i förväg.

– Jimmie Åkesson är här i dag. Det är ett inofficiellt besök som inte är samordnat med vårt utrikesdepartement. Han kan besöka Yad Vashem som alla som kommer till Israel kan göra. Han registrerade sig för en guidad tur online på vår hemsida, säger Simmy Allen, talesman på Yad Vashem.

Splittrad israelisk syn

Även om Rådet för internationella relationer är en del av regeringspartiet Likud ska Åkessons visit inte ses som någon officiell israelisk inbjudan till partiet.

– Vår politik gentemot SD har inte ändrats. Vi träffar inte dem. Jag har ingen information om något besök, det är inte samordnat av utrikesdepartementet, säger Lior Haiat, talesman på Israels utrikesdepartement.

Israels Sverigeambassadör Zig Nevo Kulman har tidigare deklarerat att man inte inte vill ha någon kontakt ”med SD eller några liknande partier i Europa med en tydlig nynazistisk bakgrund”.

Michael Kleiner, juridiskt sakkunnig i Likud, tycker dock att SD bör välkomnas även officiellt – eftersom partiet uppfattas som mycket proisraeliskt.

– Israel gör ett misstag som bojkottar SD. Det ligger i Israels intresse att ha kontakt med proisraeliska partier, menar han.

Vill närma sig Netanyahu

På Facebook skriver Åkesson, efter att hans resa uppdagats, att han är på plats för att stärka SD:s band till Netanyahus regering och för att stötta landet i kriget mot Hamas.

Förutom att fördjupa våra relationer med den israeliska regeringen och det israeliska civilsamhället är vi här för att visa vårt stöd till Israel i en svår tid. Vi kommer bland annat att diskutera det pågående kriget mot terroristorganisationen Hamas, den humanitära situation i Gaza, frigivande av gisslan samt möjligheterna till temporär vapenvila”, skriver han.

Tidigare har SD-topparna Richard Jomshof och Charlie Weimer varit på besök i Israel – även de besökte förintelsemuseet och även den gången omgärdades resan av hemlighetsmakeri. Flera israeliska parlamentariker avbokade också sina möten med de svenska politikerna – eller krävde att få vara anonyma.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!