Möjligheten att återuppta importen av rysk gas via gasledningar kan bli en del av en potentiell fredsuppgörelse med Ryssland, enligt Financial Times. Förslag som stöds av bland annat Tyskland och Ungern ska syfta till att sänka energipriserna i Europa och samtidigt locka Moskva till förhandlingsbordet.
– Det finns ett tryck från vissa stora medlemsländer kring energipriserna, och det här är ett sätt att få ner dem, säger vad som beskrivs som en anonym EU-tjänsteman till Financial Times.
Idén möter samtidigt stark kritik på vissa håll där oro även ska förekomma i Bryssel över att en återupptagen import skulle öka Rysslands exportintäkter och motverka tidigare ansträngningar att minska beroendet av rysk energi.
Från 40 till 10 procent
EU:s direktimport av gas från Ryssland har minskat dramatiskt sedan kriget i Ukraina inleddes 2022. Före kriget stod rysk gas för cirka 40 procent av EU:s totala gasförsörjning, men under 2024 har denna andel sjunkit till omkring 10 procent som ett resultat av sanktioner, diversifiering av energikällor och terrordådet mot Nord Stream-ledningarna.
För att kompensera bortfallet har EU ökat importen av flytande naturgas (LNG), särskilt från USA och Norge, samtidigt som import av flytande gas också från Ryssland har ökat genom luckor som fortfarande finns i sanktionerna.
Sammantaget har situationen lett till kraftigt höjda energipriser i Europa och påverkat den europeiska ekonomin mycket negativt, där exempelvis EU:s största ekonomi Tyskland upplevt ekonomisk tillbakagång två år i rad.
– I slutändan vill alla ha lägre energikostnader, säger en högre EU-tjänsteman enligt Financial Times.
Växande opposition
Vissa EU-länder, som Slovakien och Ungern, har uttryckt en öppen oro över sin energiförsörjning och menar att den politiska ledningen i Ukraina har äventyrat deras energisäkerhet genom att stoppa gasöverföringen genom landet från Ryssland.
Även i Tyskland har oppositionspartiet Alternativ för Tysklands ledare, Alice Weidel, nyligen lovat att återstarta Nord Stream-projektet om partiet kommer till makten.