Finanspolisen larmar om att kriminella aktörer allt oftare använder sina brottsvinster för att betala bostäder eller för att finansiera stora banklån.
Man ser att detta ofta sker med hjälp av förfalskade dokument och underlag och att brottsligheten möjliggörs av fastighetsmäklare och banktjänstemän.
– Vi har under flera år informerat långivare att vara uppmärksamma på kunder vars låneunderlag är påhittat eller där insatsen består av pengar man tjänat genom brott, säger Lena Palmklint, chef för finanspolisen, i ett pressmeddelande.
Det betonas att såväl fastighetsmäklare som banktjänstemän är skyldiga att rapportera in misstänkt penningtvätt – men att det är ovanligt att man får in rapporter från mäklarna som rör suspekta bostadsköp.
– Rapporteringen från bankerna, tillsammans med annan information vi har, visar att problemet är utbrett och att många fastighetsmäklare och andra aktörer som bistår i låneförmedlingen medverkar till penningtvätt – antingen medvetet eller på grund av bristande kontroller, fortsätter Palmklint.
Det förekommer också att banktjänstemän på felaktiga grunder beviljar bolån och således hjälper de gängkriminella att tvätta pengar.
”När stora banklån beviljas på falska grunder leder det både till att nätverkskriminella kan tvätta stora brottsvinster genom skenbart legitima bostadsaffärer och till att professionella penningtvättare tjänar stora pengar. Det riskerar också att manipulera prissättningen på bostadsmarknaden, om slutpriser trissas upp med bedrägerier som grund”, varnar man.
Fastighetsmäklare dömdes för grova bedrägerier
– Trycket på den här typen av möjliggörare, som bistår med falska underlag och att godkänna dem, ökar från kriminella miljöer. Därför finns all anledning för både banker, myndigheter och privata aktörer att göra noggranna kontroller, förklarar finanspolischefen.
Så sent som i juni dömdes en fastighetsmäklare och dennes affärspartner till 4,5 respektive 3,5 års fängelse för grova bedrägerier, grova bokföringsbrott och grov näringspenningtvätt, samt även fem års näringsförbud. Detta efter ett gemensamt underrättelsearbete av finanspolisen och Ekobrottsmyndigheten.
– Jag har anslutningsöverklagat och bland annat begärt att hovrätten ska döma strängare påföljder och längre näringsförbud för de två företrädarna för fastighetsmäklarföretaget, säger Linda Johansson, förundersökningsledare och kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.