Telegrams vd, Pavel Durov, tillkännagav nyligen att man uppdaterat plattformens användarvillkor, där användardata som bryter mot plattformens regler kan lämnas ut. Nu avslöjar vd:n att Telegram lämnat ut brottmålsrelaterad data till myndigheter i ett flertal länder sedan 2018.
Den ryske vd:n och grundaren för plattformen blev under augusti gripen av fransk polis, där han bland annat anklagades för att inte göra tillräckligt för att censurera, övervaka och på andra sätt stoppa brottslingar från att använda Telegram för kriminell verksamhet. Miljardären som nu formellt står anklagad för brott får inte lämna Frankrike, och riskerar dessutom ett mångårigt fängelsestraff.
I kölvattnet av anklagelserna beklagade sig Durov över att kriminella kunnat använda hans plattform och lovade att Telegram skulle bli en ”tryggare” plats. I början av september påbörjades arbetet internt i form av att man i tysthet uppdaterat sin FAQ där löften om att chattarna är privata, och att uppgifter därifrån inte lämnas ut till utomstående, bytts ut mot instruktioner om hur användare går tillväga för att rapportera ”misstänkta” meddelanden.
Strax därpå tillkännagav man en uppdatering av plattformens användarvillkor och integritetspolicy, som innebär att IP-adresser och telefonnummer för de som bryter mot plattformens regler ”kan avslöjas för relevanta myndigheter som svar på giltiga juridiska förfrågningar”.
I onsdags skrev Durov ett uppföljande inlägg apropå uppdateringen i vilket han menade att denna inte innebär en ”betydande förändring” i hur plattformen fungerar eftersom man redan tillhandahållit myndigheter med brottmålsrelaterad användardata.
”Sedan 2018 har Telegram kunnat lämna ut IP-adresser/telefonnummer till brottslingar till myndigheter, enligt vår integritetspolicy i de flesta länder”, förklarade Durov, enligt ryska statskanalen RT.
Vidare betonade han att när plattformen fick en ”korrekt utformad juridisk begäran via relevanta kommunikationslinjer ”, skulle den verifiera denna och lämna ut IP-adresser/telefonnummer till farliga brottslingar. Samtidigt avslöjade han att man i Brasilien exempelvis lämnat ut uppgifter i samband med över 200 rättsliga förfrågningar sedan början av året, och nästan 7 000 i Indien under samma period. Det ska också ha skett en ökning av antalet ”giltiga rättsliga förfrågningar ” i Europa under de senaste månaderna.
”Vi har alltid strävat efter att följa relevanta lokala lagar – så länge de inte strider mot våra värderingar om frihet och integritet”, skrev Durov.